Prosvetni glasnik

414

нросветни гласн1ш

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Дар 11>еног а Велпчанства Краљице. Њено Величанство Краљица Драга благоволела је поклонити оддичнии учеиицама Више Женске Школе, која носи Узвишено име Њенога Величанства, недесет бројева „Материнског Листа" за делу ову годину. На овом Високом дару управитељ и неставничко особље ове школе нзјављују Њеном Величанству Краљици Драги своју најдубљу благодарносх.

Г-ђа Катарина М. Миловук поклонила је Наставничкој књижници Више Женске Школе Краљице Драге часопис „Ше \Уосће" за годину 1900. Управа ове школе благодари г-ђи Миловук на овоме Дару, који ноказује да се нрва управитељица још сећа школе, у којој је радила пуних тридесет година.

Добротвори фонда сиромашних ђака. — Ресавска штедиопица, г. 'Гаса Марковић — Јагодинац и г. Никола Ђорђевић — Велић, трговци из Свилајинца, изволели су се уписати за чланове добротворе Фонда сиромаганих ђака свилајиначких основних школа,; г. Мита Исаковић, трговац, уписао је своју рано преминулу ћерчицу пок. Милицу, а г. Стојан А. Петковић, трговац, свог 'преминулог брата пок. Михаила А. Петковића и положили сваки по 100 дин. добротворског улога. Управа Фонда сиромашних ђака свилајиначких основних школа изјављује свима овим добротворима најтоплију захвалност са жељом, да се хиљаде оваквн племенити људи. Фонд иок. Настаса ПетровиЛа, бив. арофесора Вел. Школе. Распоредним решењем старатељсвог судије за град Веоград од 24 Фебруара 1901. год. Бр. 4586, расправљена је маса пок. Настаса који је умро још 1889 год. Имаовина његове масе састоји се: 1. Из готовог новца злата у 4823 - 11 дин. 2. „ „ „ сребра око 480"00 дин. 3. Из четвртине имања у Гроцкој које је наследио од сестре Насте Исајиловић овд., у вредности .... 14254)0 дин. Од све ове имаовине по тестаменту покојниковом, образује се „Фонд Настаса Петровића, проФесора Велике ПГколе", којим ће се новцем помагатн сиротни великошколци. Са фондом ће управљати АкадемНски Савет Велике Школе, с тим: да се на иотпомагање може трошити само прпход, а да се главница не сме крњити. Хвала и вечити помен пок. Настасу Петровићу. „Просветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и випге таг.ака, НА великој осминц. — Стаје годишње : за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (Франака). — Претплата се шаље Управи ДрЖАВНЕ ГПтамиарије Краљевине Србије у Веограду. — Рукописи се шаљу уредшиптву (мииистарство просвете и црквених послова у Веограду). Они се, на захтев нисаца , враћају.

одговогни уредник вддд. т. сддсојевнћ

штампа ДР^нвнд ШтаглДДРИЈА