Prosvetni glasnik
36*
ХРОНИКА
529
Тридесет тре^и саотанак 15. марта 1901. г. Прошдога меседа (15. Фебруара 1901. г.) није држан састанак. 1. Д-р Е. ЈовановиИ, реФерише о прављењу вештачке свиле из делулозе, путем нитрисања целулозе, па за тим растварањем нитро-целулозе у адкохол-етару; и најзад, пресовањем овако добивеног колодијума кроз капидаре. На овај начин справљена вдакна денитришу се и продукат је свршен. Даље напомиње непгто и о испитивању вештачке свиле и разликовању њеном од праве свиле. 2. Д-р Л. Зега говори о начину доказивања азотне киселине (нитрата) у вину и наводи да је место угљена од крви и костију и ацетата олова, употребио влажан оксид живин — спојио је доказивање анидинских боја са иснитивањем азотне киселине — и том нриликом добио задовољавајуће резултате. 3. Д-р А. Зега саопштава анализу пужева. По извршеним анализама еастав пужева је овај: вода азотне материје маст екстракт мат. пепео кувани 79.84% 14.45% 0.73% 3.56% 1.40% 77.69 15.24 0.81 4.34 1.62 сирови 78.48 15.03 0.83 3.95 1.71 ФОСФОр. кис. 0.368%; креча 0.622%; магнезије 0.098%. Интересантна је маст од пужева, која се при загревању распада. Природу саме масти није изближе испитивао. Из ових анализа види се да је храњљива вредност пужева доста велика, а према цени по којој се код нас продају, исти долазе у категорију јевтиних хранећих материја 1 4. Ж. ВајиК саопштава своја испитивања срискога ше&ера, која је предузео једно по позиву, а друго поводом проношења гласова да српски шећер ништа не ваља; по некима да има чак 24"/ 0 шеКерних делова. Српскога шећера има у промету, по облику, у пет разних сората: 1. коцке у сандуцима ; 2. коцке у џаковима (са неправилним рогљевима и ивицама); 3. полуге несечене; 4. лупане главе и 5. целе главе. Упоредо са испитивањем српског гаећера, од кога је извршио 15 анализа, извршио је и 3 анализе страног шећера лунденбуршког и оетерау-скот. Сем тога аналисао је и сирови шећер, који Фабрика шећера ради раФинисања са стране увози. Физичке особине српскога шећера нису увек најбоље. Тако он није увек чисто беле боје, већ, понекад, жуАкасте. Сјајности није баш најбоље; често изгледа брашпав, а доста је и трошан. У хемијском погледу шећер наш је добар и готово ни у чему не одступа од страног шећера.