Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСТАВА

839

дају повишице и накнади шхета, коју су нретрпели усдед измене закона, само ако су остади верни наставничкоме иозиву. Сад се чује свуда жалба на неповољно Финансијско стање наше државе, па се захтева, да се рационалном привредом и паметном штедњом то стање поправи. Али за ово је потребна већа аросвеНеност у народу, а н>у дају поглавито школе: нпже, средње и више. Жртве, које се чине за просвету, стоструко се наплаћују; јер само образован народ може доћи до већега ( сталнога богатства, као што се то види код народа у Француској, Белгији, Данској, Енглеској, Немачкој и т. д. С тога и ми морамо просвећивати српски народ, и морамо тога ради умножавати и усавршивати наше шкоде. Највиши је просветни завод у нашој држави и једини у целом Српству — Веллка Шкода. Она се мора усавршити тако, да се ускоро може претворити у српски университет. Нарочито философски Факудтет треба усавршити, те да он буде главно средиште за неговање науке. У њему има сад придичан број наставника, али нема доста слушалаца. Зато треба поправити стање у средњим шкодама, иа ће онда бити и довољно сдушалаца у том Факултету. А како треба поправити то стање, изложено је у главном напред у оних десет тачака. Надајмо се, да ће се ово што скорије учинити ! У Београду, на Видов-дан, 1901. г. Д-р В. Бакић.

РИМОКА И0Т0РИЈ0ГРАФИЈА ЗА ВРЕМЕ РЕПУБЛИКЕ. (од 510.—30. год. ире Христа).

(свршетдк) 2. Корнелије Непот 1. Живот. Корнелије Непот (предиме непознато) био је родом из горње Италије, из тако зване ОаПга сИеггог. Био је сусед реке Пада х ) и из истог града, из којег је био п Инсубранин Тит Катије, 2 ) присталица Епикурове Философије. 3 ) Како је од четири инсубарска града (N0тапа, МеЈШашш, Сотит и Ткпгот) само Т1С1пит на реци Паду, то је вероватно да је Тицин место рођења Непотова. Године 44. пре Христа

Ј ) РНп. па(. ћ1в1. 3, 18, 127 Мероб... РасН ассо1а, 2 ) РНп. ер. 4, 2# 1 Вибиј) г СеверЈ": Негеппгаз бетегиз... ша{*ш аезУша! 111 1лђИоЉеса §иа ропеге хта^пев титсхрит 1иогит, СогпеШ ХероИ?, е! Т. Са11. 3 ) С1с. аЛ. &т. 15, 16, 1 СаИив Јпвиђег, Ергсигеиз, ( јш пирег е4с. и (ЈиЈп!. 10, 1, 124 т Ергс.игехв 1еУ18 дш(1ет И <1 11011 1п 1исип(1и8 *атеп аис(.ог еа* Са(;шв.