Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

799

РАС1ШСИ И 0ДЈ17КЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТВ И.ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

Свима гаволскил иадзорницима Решењем својим од 19 маја ове године ПБр. 4692 г. Мнинистар иросвете и црквених послова одобрио је, да се књига „Пупољци" од Дим. Ј. Соколовића, учитеља Грађанске Школе из Београда, може употребити за поклањање ученицима-цама народних школа о годишњим испитима. Извештавате се о овоме ради знања и потребног саопштења подручним Вам школским одборима. ПБр. 4692 16 маја 1901 год. у Београду. Начелник Министарства нросвете и црк. послова Ст. Ловчеви*!

Свила школским надзориицима и свила духовиим судовима Господин Милан Недељковић, проФесор Белике Школе и директор Метеоролошке Опсерваторије, писмом од 22 овога месеца Бр. 852, до.ставио ми је, да је за многе потребе метеоролошке, а и зарад научних сврха врло потребно: да у свима, нашим местима има тачан часовник. Ради овога г. Недељковић је спремио за штампу Упутство за грађење сунчаника (хоризонталног) који ће давати аодне (а и часове од 10 до 2) тачно на неколико секунада, кад год у то време сија сунце. Само грађење сунчаника је врло лако и може се свуда извршити о маленом трошку, јер ће Опсерваторија послати све што је потребно за његово грађење, а контролисаће и његову тачност и доброту приликом прегледа метеоролошких стација. Сви школски наставници и сви духовни судови нека обрате пажњу учитељима-цама — свештеницима да сврате у Опсерваторију, кад дођу у Београд, где ће видети и научити како треба сами да направе сунчаник. ПБр. 4864. 25 маја 1901 г. Београд. Министар нросвете и црквених нослова, Љ. Ковачевић с. г.

Свима надзориицима народиих школа Директор Метеоролошке Опсерваторије Велике Школе писмом од .22 овога месеца Бр. 853 известио ме је, да је предузео кораке да поправи и поново развије по нашој отаџбини мрежу метеоролошких стација III и IV реда, које су уређсне правидима од 30 новембра 1896 г. ПБр. 22434, и које су доста запуштене.