Prosvetni glasnik

СЛУЖВЕНП ДЕО

623

школ.арине, али немају других услова за ослобођење од школарине, који се захтевају ирвом алинејом чл. 26. измена у закону о средњим школама од 10. маја ове године. Како се од таквих ученика као сиромашних очевидно не може захтевати да плаћају целу школарину, јер им родитељи или имања не плаћају 100 и више динара непосредне порезе, али се с друге стране због оскудице осталих услова за ослобођење од школарине („врло добро учење и примерно владање") школарине не могу ослободити, онда је јасно да се од таквих ученика има наплаћивати иоловина школарине, дакле као од ученика чији родитељи плаћају од 30—100 динара годишње непосредне порезе. ПБр. 5657 30. маја 1902. год. " Министар у Београду просвете и црквених послова, Драг. Стаменкови -ћ с. р.

Директорима Гимназија Како се, према првој алинеји чл. 26. закона о изменама и допунама у закону о средњим школама од 10. маја ове године, школарине ослобађају сиромашни ученици врло доброг учења и примерног владања (према ранијем: одличног учења и примерног владања), то се и одредба под б. у распису Министарства просвете од 17. августа 1901. године ПБр. 8379, има исправити тако да од сада гласи: б) да се за врло доброг ученика сматра онај ученик, чији резултат тромесечних, односно годишњих, оцена из свију научних предмета износи оцену четири (4), без и једне слабе оцене из научних предмета и вештина. ПБр. 5659 30. маја 1902. год. Министар V Грпгппл ^ иросвете и црквених иослова, У љеог1)аду ' Драг. Стаменкови* с. р .

Директорима Гимназија Директор једне средње школе упутио је Министарству питање: хоће ли се при наплати таксе од ученика за разредне и приватне испите сматрати за сиромашне они ученици, чијн, родитељи или имања плаћају годишње до тридесет динара непосредног пореза (по чл. 26. закона о средњим школама), или ће се сМатрати за сиромашне они који не плаћају више од 5 динара непосредног пореза (по тач. 8. чл. 2. закона о таксама). Како су таксе за полагање разредних и нриватних испита одређене законом о таксама, то се и ослобођавање од ових такса има вршити по томе закону. Према томе за сиромашне ученике, који ће се ослобођавати испитних такса и награде члановима испитног одбора, сматраће се они чији родитељи или имања не плаћају више од 5 динара непосредног пореза. ПБр. 5993 12. јуна 1902. год. Мшшстар V Крпгпа IV просвете и црквених послова, у г>еограду. ^ Стаменкови* с. р.