Prosvetni glasnik

292

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Изузеци у I. конјугацији: Ли&и итд. и Лу&еТ-џег, -те, -ег у § 78, контрах. гдаголи § 80 и у императ. аор. н. пр. раЛоу § 86. 85. Активни и медијални Футур и аорист у глагола који имају консонанат испред неакцентована -ш. 1. Глаголи: а) на (-тш), -дш, -&ш, -^ш имају Фут. на -с« (тес1. -воџси,), аор. на -са (тес1. -ааџцу), б) на -хш, -уш, -хш, -ттш имају Фут. на -§м (те(1. аор. на -§а (теЛ. -%аџгјг), в) на -тсш, -роо, -срш, -пгш имају Фут. на -1рш (тес1. -гроџси,), аор. на -хра (тес1. -граџцр) н. нр.

наговарам

вјежбам

говорим

вдадам

уређујем

окрећем

кријем

а) леОУш

уујгра^ш

б) Хеуш

ссд%ш

гатгш

в) тцелш

хцтјлгш

1и1. ле(<Јш

ууџгавш

Хе%ш

ад$ш

таЕш

гцегрш

Х()1)1рш

аог. електсс

еугџрава

еЛе^а

Ц(>'§а

ета<-и

1'гоефи

ехдугра

Уз а). роџ С ^ш (мислим) Ј'и1. гојит , -иСс итд . као пош, ш!. уоџ1е1г итд. Тако је у свијех глагола на -С^ш који имају три слога и.ји више од три. 2. а) Глаголи на -(Л)Лш, -дш, -цш, -гш н. пр.

хцгрш оцјењујем,

1и(.

хцсуоо, аог.

'с,-хо1уа

ргаез. 1'и1.

аог.

иџбгш одбијам (кога)

V

ссџђра), „

гјјМ)Ра

1, V 1, V

1, V

дедш дерем (кожу)

1)

деот, „

еде^а

( Ујг8(ош сијем

5?

гтпедт, „

есгпссои

геСрш затежем

V

герт,

егесра

е, 81 : е

е1

аууеЛЛш јављам

»

аууеЛт, „

тјууе^Ла

реџм дијелим

V)

геџт, „

ерецла

џшСгш каљам

V

Џ1ССРТ, „

^џСара

-шСрш - трт

-Сссра

пеоаСуш извршујем

П

ледагт,„

елецага

И -даСгш -д&рт иначе:

-^Ссра

<рсс(уш, показујем

1)

срдсрт, „

есргјра

-аСрш -арт

-цра

хада(^о) чистим

П

хад-адт „

ехад-чЈда

-аСдш -адт

-П9<*

б) Глаголи на -ХХш имају ЛЛ само у имперф. и у свијем облицима сад. времена, а у другијем временима Л н. пр. атШш онремам, шаљем, ппр!'. квгеХХоу, 1'и1:. аге/м, аог. еттесЛа итд.

в) Глаголи на -кСгш, -еСгш, -а(цш, -е(ош имају све облике осим сад. времена и Јтр!'. од основа -аг, -ер, -ад, -ед; у аористу је та основа продужена (г у е (,; са, да у т , да иначе а у гј). г) Футур се у овијех глагола мијења као пот н. пр. у.оирш, е1е итд. 1п!'. х ()1ре1г, раг1. х(>1.гтр, -ог)у, оЂба итд. д) Аорист се мијења као 12у<ги н. пр. ехо1га, -ад итд. конј. хцмш, ор1. хџгочт, јтрега!. хдСгог, 1п1'. хо&а/,, раг1. хд&ад итд. (НАОТАВИЖЕ СЕ) В. Ђерић.