Prosvetni glasnik

б е Д е iii к е

775

.дође велика вода, ови бокори већ у неколико склопљени, одвоје се од обала и тихо пливају примајући и друго ситније грање ко.је их стиже, те тако мало :но мало постају острва разноврсно величине. Врло често иста и страдају, кад их ветар однесе на речну матицу, па их ова одвезе чак на морску пучину, где се распадну још пре но што се добро извежу. Ова острва много збуљују капетане морских лађа, погато се исти изнеиађују налазећи копно онде, где га по њиховој путничкој карти нема. Задају нелике бриге и железничким другатвпма, јер има преко рукава Мисиешшне делте дугачких железничких мостова, па се ова острва пред мостовским стубовима нагомилавају и стубови се брзо кваре, те често настуна и опасност, Ради тога железничка друштва довијајусе, те више мостова ударају у речно дно дугачке и дебеле шинове, који извирују до водене површине, како би се о њих дотична острва рушила и у ситнијим одломцима испод мостова пролазила. Али ова одбрана врло много стаје. Ради ових острва и делта реке Мисисипи .је непловна, јер је опасно и немогућно спроводпти лађе мимо иста — слично оноле кад реком пливају санте леда. —

Зверовп и отровне злије у Ииднјн — Скоро су публиковани у Индији врло зани.мљиви податци о броју погинуле чељади обојега иола у току 1902 године од зверова и тамошњих отровних змија. Погинуло је које људи а које жена и деце од уједа отровних змија 23164 лица — Највише л>ј т дство страда од тако зване змије Содга-сареПо. Од зверова иак погинуло је 2836 душа које су махом прождрте. Према овоме змије су умртвиле 8 пута више чељади него зверови. Од ових 2836 лица растргли су и појели : Тпгрови 1046 лица.

Тигар којије само једанпут окусио људског меса, толико се острви, да само то месо и тражи. Тамо овакве Тигрове зову Жап-саГегз. Они живе усамљени и полазе у лов искључиво на људе. Исте године (1902) само један такав тигар у околини НагагИадк-а прождрао је 32 лица. Један други у околинн РаГата мисли се да је исте године прождро 43 лица. Цостоји нарочита награда за онога који би некога од тих тигрова убио 300 гоиргез (индијански новац који вреди 38,70 динара) т. ј. 11610 динара. Али се само енглеоки ОФицири из оближњих гарнизона упуштају у лов иа ова чудовигата, а то је посао врло опасан и много опаснији но што се мислп. Индијска влада са задовољством посматра државне оФицире како у томе послу личним ножртвовањем дају цримера и ублажују страх тамошњих урођеника. Природно је да се овим надмоћност белих људи још више ојачава. Што се тиче домаћих животиња које се не могу бранити, оне гину много више него људи. Осамдесет хиљада рогате стоке (крава и волова) прождрли су зверови, а само их је 9000 угинуло од уједа отровних гуја.

Вуци Хијене Медведи, Леопарди и друге

377

849 I