Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

779

ствима. Овоме треба додахи и нервни умор, и 1865 год. Спенсер је јавио да је принуђен да прекине систематско пздавање свога дела. Ну додније срећа му се опет насмешила. Сненсер доби мало наслеђа и продужи да издаје и остале делове своје „ЗугићеИс РћПоворћу", коју је тек завршио 1896 г. трећом кљигом „Основи социологије". Еао не мање важно дело треба рачунати и његову „Етику" — која је толико популарна код руских читалада. При крају свога живота он је написао одговор на теорију Дарвинову монографију: „Недостатак природног одабирања", и најзад у последње време дело „Факта и коментари" 1 . Значај и смисао Сненсерове ФилосоФије није могућно изнети у овако краткој белешди, као што је немогућно у онште изређати сва његова дела чији је број огроман. Његове мисли обухватиле су матеФизику, биологију, психологију, етику и социологпју, и у свима тим областима Спенсер је изишао на глас као велики мислилац и положио нове основе и теорије, које су у своје време заталасале цео образовани свет, п које су дале маха духовном развитку сувремене пнтелигенције свију земаља. Спенсер је умро као старад од 83 године, послуживши свету свим чим је могао, и свршивши све што је било у његовој снази. И свет ће га помиљати вечном славом, славом која нећс увенути. С руског.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Госпођа Катарпна П. Куртовићка удова из ПГапца приложила је две стотине динара Добротвсрном фонду гимназнје Господара Јеврема Обреновпћа, у жељи да се њен син пок. Петар П. Куртовип, доктор ФилосоФије, уврсти у ред чланова добротворног Фонда гимназијског.

Наша сиромашна црква у Островици, среза нишког добила је на дар преко г. Никанора еппскопа нишког један пар лепог свештеничког одјејања (одежда) од Његовог Императорског Величанства цара свих Руса и покровитеља свих Словена Николе II. Свештеник и тугори цркве Островичке примивши са дубоком захвалношћу овај дар молиће се Свемогућем Богу, да дар моћне Русије Никола II. живи срећно и дуго на славу силне Русије и васцелог потлаченог словенског народа на Балканском полуострву. 26. новембра 1903 год. Островица. Свештеник и тутори цркве у Островици.

1 У нас је ове године штампано његово дело »0 васпитању 5 , у преводу Ј. Миодраговића, као издање Задужбине Илије М Коларца. Прев.