Prosvetni glasnik

в е л е ш к е

201

Тешимо се! Мв, истина, им; «мо старих школских зграда, али имамо и учитеља, окји имају само 23—30 и чеколико учевика (Трстеник, окр. крушевачки). Кпижнице за народ — У Пемачкој се веома ревносно оснивају књижнице за народ. Само у сеп /ембру и октобру пр. године основало је „Друштво за народно просвећивање" 333 књижниде за народ и дало им 12.264 књиге. Продужне школе зи девојчице у Пруској — Пруска има 603 продужне школе за девојчице - и то: 91 јавну, а 512 приватних. У свпма њима уче се 24.313 ученица. Н емци држе да је ово ипак мало, жале се што родитељи неће да уписују гкћери у продужне школе, зато траже да у овима настава буде обавезна.

Школска зграда у Пожаревцу — У једној седиици Народне Скупштине испричао је један посланик да је једна школска зграда у Пожаревцу била каФана, и кад у ту каФану нпко није хтео да иде, јер је зграда рђава, општина ју је употреби ла за основну школу и ту се сад уче деца у девет одељења! Он је за овај грех окривио све општинаре, који су се до сад измењали на општинској управи. Г. Министар просвете неће допустити да се у тој згради уче деца н: од 16. августа ове годиие.

Нове школске зградс — У Белотићу и у Каони (подрински округ) по дигнуте су нове школске зграде од тврде гра.ђе, које су прегледане и примљене за сталне школске зграде. Нова школска зграда подигнута је скоро и у Поскурицама (крагујевггчки округ) и у њој је већ отпочет рад, а сматра се као одељење драчке шко>лске општине. На овој шкод. згради имају се извршити и још неке поправке црема комисијском мишљењу.

Ретко аожртвовање - ■ У Бору (тимочки округ) има мушка и женска школа.. Ирошле године жењ ча пгкола није имала наставницу, па је за то учитељ добровољно радио и у женској школи. А својој жени, која није учитељица, наредио је те је предавала целе године женски рад, да мале ученице ни у томе не изгубе. Овај млади и честити човек поред рада у оба одељења имао је и продужну школу у којој је такође са успехом радио. Г. Министар га је наградио за рад у продуасној школи, имајући на уму да је радио и у женској школи. Али, да је знао да је његова жена предавала у женској школи женски рад, ноуздано би му одредио још већу иаграду, али то се доцније сазнало, па се ово није ни имало на уму, кад му је награда одређена.

Задужбина Ђељка Петрови&а — Кранти&а — Пок. Крантић, пензионар из Београда оставпо је 3000 дин. основној школи у Врчину (окр. београдски) с наредбом да се образује фонд иод његовим именом. Од интереса ће се набављати одело за сиротие ученике као и најнужније ђачке потребе. Правила овога Фонда потписао је г. министар просвете 10 декембра пр. године. У јануару ове године учињена је прва набавка одела и обуће за сиротне ученике за шта је утрошеио 62 динара, а за 29 динара купљене су књиге и друге школске цотребе и раздате (

*

(