Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНН ДЕЛ

87

Србије. Стога се и школским ирирезом морају оитеретити сва иеиокретиа имања оних л.пда која не живе у оиој оиштиии, где је имање њихово, и, ако је противно рађено, онда је погрешно". Извештавате се о овом објашњењу Г. Мипистра Финансија с тим да ову сгвар доставите општинским судовима и школским одборима_ у Вашем школском округу. ПБр. 605 19 јануара 1904 год. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова Љуб. СтојановиЋ, с. р.

Свима школскил надзорницима Опазио сам да поједини иаставиици и паставнице народних школа из унутрашњости узму кратко одсуство и дођу у Београд и овде подносе молбе за дуже одсуство. Овим се Министарству нросвете ствара непотребни посао, пошто нрема школском закону надзорници имају нраво да дају одсуства до 15 дана у случају веће потребе. Зато Вам препоручујем да саопштите свнма учитељима и учитељицама у повереном Вам школском округу да се за одсуство до 15 дана обраћају увек само Вама а за дуже одсуство да се из свога места обраћају министарству и то преко Вас, па да сачекају и одобрење и тек онда да га почну употребљавати. У исто време саопштићете им, да нећу ни једном наставнику или наставници дати одсуство, нити га продужити, ако би ми се за исто нередовним путем обратили противно овој мојој наредби. Овај распис има везе с расписом од 12 новембра 1902 године ПБр. 16817. ПБр. 1888 7 Фебруара 1904 год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова Љуб. М. Давидовић, с. р.

Свима шкодским иадзорницима Пре сто годпна отпочео је Велики Вожд Карађорђе Петровић са својим сувременицнма јуначку борбу против петвековног непријатеља српског племена. Успоменана то, сваком Србину мило, време прославиће се у свима народним школама према распису мога нретходника. Ну, ову успомену коЈа ће, уверен сам, остати дубоко урезана у срцима наших малих ученика, чини ми се да је нотребно обележити и неким впдним знацима, који ће у души њиховој изазвати топда осећања и кад остаре; који ће им изазвати миле успомене на ђаковање, кад су прослављали стогодишњицу првог уетапка.