Prosvetni glasnik

534

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

б.) које треба набавити; и в.) које се могу набавити. Ови ће се спискови од времена на време допуњавати.

4.1 ан При избору књига, које ће се књпжнице, мора се гледати на то буду подесне и својом садржином и

26. препоручити и одобрити за народне да препоручене и одобрене књиге техничком израдом и ценом.

Члан 27. Свака књига мања од пет штампаних табака мора бити депо и јако прошивена, а већа од пет штампаних табака мора бити тврдо повезана. ПБр. 18309 18 октобра 1904 год. Министар Београд. просвете и црквених посдова Љуб. ДавидовиЂ, с. р.

ПРАВИЈ1А 0 ВЛАДАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

I Опште одредбе Члан 1. Од ученнка средњих школа очекује се да ће се у школи и ван школе владати н понашати онако како то доликује васпитаним младићима и да ће се клонити свега што би бидо ружно по њихов углед или штетно по њихово здравље.

Члан 2. Свагда и на сваком месту ученици треба да пазе на свој ђачки углвд и да чувају своје ђачко достојанство. Треба да се поносе својим ђачким именом и да не чине ништа чиме би га понизили и осрамотили.

Члан 3. Учениди треба да су часни, искрени, истинити; спрам старијих да су скромни и уљудни; спрам другова питоми и дружељубиви. Лагање, претвараве, неискреност нису достојни ђака ћ ђачког имена.

Члан 4. Ученик не треба никад да изусти псовку или какву погрдну реч; треба да се клони свега што квари слогу и другарско поштовање.