Prosvetni glasnik

610

ПРОСВЕТНИ ГДАСНИК

закона о средњим школама. Но и ови ученици ако би имали да полажу разредни испит (чл. 4. закона), полагаће тај испит у истој школи, у којој су учили. Извештавате се о овоме ради знања и ради саопштења разредним старешинама. ПБр. 8685. 20 маја 1905 год. Београд. Министар нросвете и цривених послова, Ј. М. ЖујовиЂ с. р.

Директорима,, Уиравитељима и Окружиим шкодским одборима Дирекдија Српских Државиих Железница придиком једнога тражења бесплатних железничких карата за наставнике и ученике, који учествују у екскурзијама, извештава актом својим од 16. ов. мес. бр. 9830: „Да је Г. Министар Грађевина изволео начелно решити да се приликом екскурзија беспдатни подвоз даје само сиромашним ђацима у које се убрајају они чији родитељи плаћају мање од 5 дин. непосредне порезе годишње, а осталим ђацима и наставницима у У 4 цене. Ово вреди за све школе у Србији." Према овоме, нека се поједине школе кад приређују екскурзије обраћају непосредно дирекцији за олакшице у подвозу са тачно назначеним броЈем сиромашних, и бројем имућних ученика, и бројем наставника. ПБр. 8735. ' 19 маја 1905 год. Београд. По наредби Мпнисхра просвехе и дрквених послова Начедиик, Ст. Ловчевић

ОДЛУКВ МИНИСТРА ПРООВЕТЕ И ЦРКВЕНЕХ П00Л0ВА 0 КНИГАМА

Одлуком својом од 16 маја 1905 год., ПБр. 8475 господин министар просвете и црквених послова одобрио је, да се лист: „ Сриски Ларод," који уређује проФесор Л.ука Зрнић, може набављати за књижнице средњих школа и за књижнице народних школа. Одлуком својом од 16 маја 1905 год., ПБр. 8493 господин министар просвете и црквених послова одобрио је, да се књига: „Београд," коју је издао Војни Одбор за прославу стогодишњице српског устанка, може употребљавати за поклањање ученицима нижих разреда средњих школа, и за поклањање ученицима виших разреда народних школа и да се може набављати за књижнице народних школа.