Prosvetni glasnik

ХРОНИКА

СРПСКО ГЕОЛОШКО ДРУШТВО

ОХУШ. Збор (10. октобра, 1905. год.) 1. П. С. ПавловиА, члан Управе отвара састанак овим речима: „Тешко ми пада што морам баш први овогодишњи саетанак да отворим саопштењем тужне вести: да је наш друг, редовни члан Српског Геолошког Друштва Милан БајиК, хемичар у агрономској лабораторији преминуо 5. ов. месеца, после дугог и тешког боловања. Овај велики губитак у толико нам теже пада, што се наше друштво прилично проређује, а нове се снаге не пријављују. Својом спремом бујном нарави и младићским уверењем у резултате постигнуте после озбиљних и дубоких студија својих, пок. је Бајић уносио живота и полета у друштвено дискусије. Други ће позванији оценити рад Бајићев на струци, мени је дужност опоменути вас на велики број прилога уГеолошким Аналима Балканског полуострва и записиицима нашег Друштва, којима насјепок. Бајић и преко својих многобројних послова у лабораторији и Хемијском Друштву, задужио. Одајући дужно поштовање овом вредном раднику, ја вас молим да устанемо и*кажемо: Бог да га прости!" 2. Нриказане су књиге' и часописи, које прима Геолошки Завод Универзитета.

3. Прочитано је писмо Тодора БушетиКа, учитеља из Пољне, дописног члана Геолошког Друштва, којим јавља о земљотресу од 25. септембра ове године. „Земљотрес се десио поменутог дана у 8 час. и 34 минут по подне.- Био је врло слаб, без тутњаве. Котарчица која је била на столу, клатила се са ЗСЗ — ИЈИ. Време по сунчанику."

4. П. С. ПавловиИ, у кратком изводу саопштава хронику потреса, К0 ЈУ Ј е У 3 припомоћ неколико чланова Геолешког Друштва прибрао