Prosvetni glasnik

518

иросветни г.1асник

Народној читаоници, при школн гдоговачкој у срезу мачиансЕОМ, нокдониди су цригодна дела за народ ови ириложници: 1). г. Влада Д. Илић, председник лозничког првостепеног суда 20 комада разних књига. 2.) г. д-р (Јветозар Марковнћ, лекар у Воограду 6 комада разних књига. 3.) г-ђица Перса поч. Јанка Веселиновића из Гдоговца, 5 комада разних књига, и 4). г. Сергнје Поповић, игуман манастира Раванице лист »Српски пчелар* за 1905, годину као спомен на свога пријатеља иоч. Јанка Весединовића, књижекннка. Управа читаонице изјављује дародавцима своју срдачну благодарност са жељом да у њиховом поступку неостану усамљени.

Г.г. Михаило Ванић, директор у пенсији и браћа му: Глиша, Милош, Јован н Милан изволели су иосдати »^онду сиротних ученика-ца* (45) четрдесет и пет дшгара а тиме су уписали своју добру мајку Станојку за члана добротвова овог Фонда. Управа овог Фонда изјављује своју благодарност г.г. браћн Ванића а поч. Станојки — да Вог да рајско насеље.

Г. Андреја В. Парађаннн, трговцу из Пољне и нар. посланик, положио је 25 динара утемељач улога »Фонда сиром. ученика шкоде пољанске <1 . За успомену рано умрде му кћерн Кристине.

Г. Радојко Миладиновић. економ из Д. Крушевице и ове године сетио се ншоле и покдонио је 30 ком. књига »Први пут с оцем на јутрење, које ће се поклонити врло добрнм н одличним ђацима« о испиту. Одоор школе Д. Крушевачке овим путем изјављује сво.ју топлу захвадност дародавцу.

Г. Петар Маринковић, трговац из Зајечара, покдонцо је (10) десет комада књига »Дечји Идеали« од г. Димитрија А. Пејовића, свештеника, основној зајдчарској школи: да се раздаду као иснитни дар одличним и врло добрим ђацима.

На дан испита — 16. ов. мес. ове године — г. Зарија С. Илић, артнлериски капетан поклонио је школи обилнћевско.ј 11 комада књига »Књижевее Задруге", да се раздају о Петрову-дану баљим ђацима ове шкоде. Управе школске и овим путем изтављују своту топлу захвалноот дародавцима.

„Просветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Отаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (франака). — Претилата се шаље Уирави Државне Штамаарије Краљевине Србиј^ у Веограду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и нрквемух аослова у Кеограду). Опи се, на захтев иисаца, враИају.

Одговорни уредник в/1дд. т. спасој еви^ Краљицк Наталије ул. бр . 82.

штампа аржлвнн штампврилд