Prosvetni glasnik

ПАУКА Н НАСТАВА

Угао осовина у надази се из овог обрасда: 8111 у/ 2 = 8111 ај % : 11 2 , где је п 2 средњи индекс преламања за арагонит и он, по табдиди 17., износи: 1,682. Дакле, у горњој једначини « смо нашЈИ а п г налазимо из таблице 17, због чега су нам познате десно све кодичине, и за то лако налазимо и 8111 у/ 2 а тиме и угао осовина у. (Наставиће се)

ЈАВНЕ ЗАХВА.1НОСТИ

Г. Освалд РеииА, окр. марвени декар у Младеновцу, дао је 22 динара да се о празнику »Христово Рождество'% набави одећа и обућа сиромашним ђацима Младеновачке школе.

Г. Димитрмје М. ТодоровиА, иривредник набавио је за 16 дпнара ручних уџбеника и дисаћег материјада и раздао спромашним ђацима Мпхапдовачке школе; а Јвван Ј. ПоиовиП, такође привреднпк завештао је 60 дин. у новцу и једно дарче земље од 96 м' 2 м. у цељи образовања Фонда за сиромашне ђаке Мпхаидовачке шкоде.

Г-ђа Марија, с} г пруга поч. Јована МарковиКа, бив. трг. из Кдадова, уписала је данас свога рано преминулог једпнца спна — Перу, бив, трг. и себе за добротворе Фонда сиромашних ђака кладовских школа, положивши одмах и улог од 200 дин.

За утемељаче Фонда сиромашних ученика у Београду у току ове школске године уписани су: 1. поч. Цвета Св. ТодоровиИа. Уписао је супруг г. Света Тодоровић, писар Мин. Нар. Привреде. 2. поч. Аврам ЈоваповиИ. Уписао га сестрић Стаменко Милановпћ, земљ. из Багрдана. 3. поч. Радосава удова Л. ЗдравковиИа. Уписади је синовп Драгутпн и Љубомир зем. из Вагрдана. Управе школско и овим путем изјављују именованима своју топлу захвалност,

„Просветии Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Отаје годишње: за Србију 12 дин., за друге земље 15 дин.узлату (франака). — Претилата се шаље Уирави Државне Штамиарије Краљевине СрСије у Веограду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквенисс аослова у Веограду). Они се, на захтев иисаца, вра&ају.

Одговорни уредник в/1лд. т. СТтСОЈЕВИЋ штампа ГС раљипе Н аталије уд. бр . 82. ДРЖАВНА ШТАДЛПДРИ