Prosvetni glasnik

452

1ГР0СВБХНН ГЛЛСНИК

Уметност је шш урођена, или вежбањем стечена способност у човека себи и другима створити уживање иди творевином евојих руку, тт./1и својега духа, иди иокретима својега теда, при чем се, осим уживања. никакав други циљ нема. €. П-

ЈАВНЕ ЛАХНА.ШОГТИ

Оиштина дубљанска у току 1907. г. издада је шко.ш дубљанској сав одређенн јо.ј прирез за 1907. г. у сумн 1.280 дннара. Што је сав прирез шкоди пздат нма се захвадпти председпику оиштгше дубљанске г. Шиколи Јовановићу , бдагајнпку општпнском г. Нпколи ВсшковиКу и дедовођп исте општине г. Милану Стојапови&у.

Г-ђа Марцја Марковишџ, удова иоред тога, што је ранпје уписада себс п покојног јој сина Перу за добротворе Фонда спротних ђака кдадовских шкода, подожида је Фонду још 100 динара за свога пок. супруга Јована Марковића, бив. хрг. из Кдадова и тиме га. уврстида у ред добротвора истог Фоида.

Г. Жпвојин МијучиЛ, певтак кдадовске цркве подожпо је данас фондј" сиротиих ђака кдадовскпх шкода 100 динара и тиме је иостао добротвор истог Фонда.

Господин Јанко Васпљевић, капетан I кд. — ађутант п} г к. окр. команде у Врању, сећајући се свога места рођеља — Боговине (срез бољевачки окр. тимочки) покдонпо је оддичнпм ученицила-цама 10 комада »Кадендара нар. иовнна за 1908. год.®

На дан Св. Саве ове године покдонио је основној шкоди у Рачн (10) десет динпра г. Јован Аберман закупац храстове грађе у топдичком округу. Свештеннк г. Риста АазаревиА, покдонио је сиротним ученицима ове шкоде 3'50 динара. Г. Вука Медепица прод. оп. рачанске покдонио је (5) пет дин. ученпцпма ове школе, да пм се узме писаћп материјал.

Г. г. Јован Ј. ПоиовиА и Ђорђе В. ЕраиуловиА, економи из Михаидовца, изводеди су покдонити шкодској општини Мадокаменичкој свој плац са зградом од тврдог материјала. која постоји на истом идацу, где је некада била сеоска механа, са изричном жељом, да ова зграда у будуће служи само за шкоду. Зграда и пдац постоје на најдепшем месту у средини села, у бдизини чпјој се находи — са југо-истотае стране чесма — пијаћа текућа вода а са северо-западне стране сеоска речица. Овим поклоном г. г. Јован Ј. Лоповић и Ђорђе Б. Крапудовић евономи, сачували су свој спомен за вечита вренена, да их поколења ове школске општине са највећом и дуооком захвалношћу, као своје добротворе помињу; а истовремено дали лепог примера и другој браћи Србима, који су доброг материјадног стааа да и они на олтар науке од свог иметка науци помогну и на ширење науке тог највећег људског блага покдоне.