Prosvetni glasnik

Б Е .1 Е Ш К Е

453

Г. Живко ЖивковиК хотедијер из Београда, подарио је сиромашним а доорим ученидима школе Годовичке 10 динара. Г. Ђока МиловаповиА иензионар из Београда оа госнодпнол Живком ЖивковаАем посдали су школи Годовичкој велики број књнга »Братство« да со раздаду ученицима школе Годовичке и народу.

Прнликом ирославе Св. Саве основној школи у Вукошићу окр. нодринског, Госиоднн Михајло МатиЛ, адвокат из Шапда, приложио је за сиромашне ученшсе 100 дин. и тнме положно темељ Фонду Сиромашних Ученнка Школе Вукошићске.

0 божићним нразнидима доклонили су сиромашннм ђадима основне школе у Вел. Орашју 6 гуњића п 23 иарп опанака г. г. Живко Н. ЈоваповиЛ, трговад и народни посланик и његов брат Јова ЈовановмК. трговад — оба из Вел. Орашја.

Г. Јоса РадовановпА и жена му Милица, поклонили су основној школи у Триброду свој плац у вредности нреко 1.500 дин да се на њему сазида нова школска зграда; плац се налази у средини села Триброда на погодном месту.

Госп. Михаило II. ВасиљевиА, писар среза јадранског и г-ђа Милева ВасиљевиИка бив. учитељица у Боговини (ср. бољевачки окр. тимочки) за успомену на њиховог рано преминудог синчића Момчнла-»Мила г поред ранијпх поклона, поклониди су сиромашним ученицима основне шкоде у Боговини 3 пара лепо израђепих опанчића и за књижницу школску 2 календара за 1908. год,

Приликом овогодишње прославе Св. Саве г. Милан ЈаНиА свештеник поклонио је ученидима цама буковске основие шкоде 50 ком. књига »Верујте у Бога <( .

Г. Филии Ла-Ренотијер изволео је и прошле годпне, о Божнћу, послати управи пиротске гимназије 150 дин., да се нодеде сиромашним а добрим ученидима. Г. Јордан ТошиА, терзија, уписао је свога пок, брата Светозара Д. ТошиКа, бив. медецинара и ученика ове гимназије, за члана утемељача Фонда сиромашних ученика пиротске гимназије положивжи придог у 50 динара.

1. Г . Таса СтајиА, трг. из Врања пре Божића послаоје школској управи50динара, да се набави топло одело и обућа сиромашним ученицима-цама враљскпх основних школа; 2. Г-ђа Катарина уд. Јанче ЈовановиКа из Врааа такође је предала управи. 30 динара, да се набави одело и обућа сиротним ученицима-цама врањ. осн. школа. 3. Г. Тома 3. МихаиловиА, трг. из Врања поклонпо је материје, да се обуку 4 ученице врањске осн. школе; 4. Г-ђа Љубица уд. Михаила НаумовиКа из Веограда, која сада живи у Врању поклонила је 10 кадендара »Вардар« за 1908. год., да се раздаду сиромашним ученицима-дама врањских осн. школа.

11. марта 1908. год. преминуо је у седу Д. Врбави Стеван ТешиА, земљорадник. Његов син, г. СреИко ТешиА, председник Пореске Управе, да би очувао трајан спомен своме оцу, подарио је шкоди белопољској 100 динара у здату, чпме га је уписао за чдана добротвора Фонда сиромашних ученика шкоде белопољске, поставив на тај начин темељ овоме ®онду, који досад није ни посто.јао.