Prosvetni glasnik

Б В Л Е 1П К В

331

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ

Господин Минпстар иросвете и дрквених послова изјављује своју захвалпост Младену Страјиновићу, одборнику, Јанку Флорићу и Јовану Флорићу, тежадима из Горњана, окр. крајинског, што су својом храбропЉу и пожртвовањем угушпли пожар, који је претио да уништи школску зграду у Горњанима, на дан овогодишње школске славе, о Св. Сави.

ЈАВНЕ 3АХВАЛ.НОСТИ

Живко ЖивковиА, хотолијер из Веограда, послао је двадееет књпга »Календар на [10дпих новина 4 , да се о Св. Сави ове године раздаду сиромашним ученидима шкоде годовичке, у окр. узкичком, што је и учињено.

Ђаса Срђевић, земљоделац из Роћевца, окр. моравског, за спомеп и покој душе свога брата Милића Срђевића, наредника паше војске, а који је као комита погинуо 1905 год.,— поклонио је школи роћевачкој једно звоно школско, у вредиости 200 дин.

Г. Ллекеандар Луковип, свепиеник из Пајсијевића, окр. крагујевачког, поклонио је 50 динара Фонду сиромашиих ученика пајсијевачке школе за покој душе свога ода Стевана.

Лииовачка Земљорадпичка Задруга, у срезу јасеничком окр. крагујевачког, иоклопила је Фоиду школе лпповачке (50) аедесет дипара па име добровољног прилога у 1909 години.

Године 1908 поклонили су своје земљиште г. Јоса Радовановић и жена му Милица, из Триброда, окр. пожаревачког, да се подигне нова школска зграда, а ако је потребнојош ће нопуститп земљиште у дужини. Поклоњено земљиште вреди две хиљаде динара.

Г. Аврам Р. Симић, економ из Сикириде, окр. моравског, положио је Фонду сиромашних ученика сикиричке школе (50) динара, на Св. Саву, за спомен свог умрлог ода Радисава Симића, трговца, те је тако постао оснивалац и највећи добротвор ове установе. *

Г. Мијаило ЖивковиИ, трг., и г. Миленко ЂулићевиИ, опанчар из Тополе, уписали су се о Св. Сави за чланове добротворе са улогом од 50 дин. »Фонда за потпомагање сиромашпих ученика и ученица осн. школа у Тополи«. Повац су одмах положили.

14 Фебруарао. г. освећепа је нова школа у селу Меховинама, у окр. подрин. Тога дана одбор је примио велики број честитака,и захвалан је веомасвима који честиташе. Осим тога, одбор са наставницима нарочиту захвалност дугује г. Љуби Ђуловићу, секретару окр. нач. у Пожаревцу, као покретачу у подизању ове школе. А са особитом захвалношћу одбор поздравља Ђасилија Ј. ИвапковиИа, пеш. капетана у Ваљеву, који је као бив. ђак ове школе дао виднога знака својих осећаја