Prosvetni glasnik

332

11Р0СВЕТНИ ГЛАСНИК

љубавп нретплативши школу на лиотове: Здравље, Србадију и Народне новине; пославши икону Св. Саве и упиеавши себе за утемељача Фонда сиромашних ђака.

Г. Марјап ПауновиК, ка®еџија из В. Градишта, сећајући се места у коме се родио, поклонио је осн. вшоли дољапшичкој, у окр. пожаревачком, једно звоно у иредности 400 дин. — себи и својој суирузи за здравље, а својој рано преминудој деци за покој душе.

Ново-отвореној школи гор. крупачкој (среза алексиначког, окр. нишког) поклонилису г. Сретен Стојиљковић, књил;,ар из Алексинца, десет комада разних књпга за поклон ученицима о испиту и један школски закон свега у вредности 4"40 дин., н г. Милан Г Б. Нешић, трговац из Адексинца, једну карту краљевине Србије.

Петар Д. ПоиовиИ, свештеник из Јовца, у окр. моравском, поклонио је школи јовачкој (3) три примерка »Народне новине« за целу 1909 год., да се о годишњем испиту даду као поклон одличним а сиромашним ученицима.

Г. Јова С. ЈовановиИ, трг. и пређ. послапик из Жабара, у срезу моравском окр. пожаревачког, изволео у десет пжола у моравском срезу претплатити тридесет најбољих ученика на лист »Народне новине* за 1910 год., да се деци подаре као ђачка лектнра. Књиге су послане школама: у Четережу, Брзоходу, Бошњаку, Кочотину, Снбници, Врбници, Миријеву, Орљеву, Вл. Долу и Жабару.

Добротом и заузимањем г. Светислава ЋорЏвиИа, трговца из Лазнице, у окр. пожаревачком, основан је фонд сиромашних ђака школа лазпичких 1905 годиие. Прошле године изволео је себе уписати за члана добротвора, положившп Фонду (175) сто седамдесет и пет динара са досадањом сумом. Г, Светнслав је још подарио у позлаћеним корицама књигу за упис приложника овога Фонда, у вредности од (70) седамдесет динара. Исто тако упнсао се за члана добротвора и г. Радивоје СтевановиИ, светтеник из Дазнице, и положио Фонду половину улога у (25) двадесет и пет динара. Прилпком свога доласка у Хомоље изволео се уписати за члана утемељача г. Љуб. СтојановиК, пређ. министар председник, положивши улог Фонду у (20) двадесет динара. Управе школске и овим путем изјављују именованима своју топлу захвалност.

-=>вбОвС»с=

„Лросветни гласнш" излази у месечним свескама од 6 и вгше табака, на великој осмини.— Стаје годишње: за Србију 12 дин., задруге земље 15 дин.у злату (франака). — Преталата се шаље Уарави Државне Штамиарије краљевине Србије у Београду. — Рукоаиси се шаљу уредништву (Министарство Просвете и Црквених Послова у Веограду). Они се, на захтев аисаца, вра&ају.

Одговорни уредник здр. р. роповић

штампа ДРЖАВНА ШТАЈ1ЛП ДРИ<ЈА