Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНН ДЕО

215

станак неће се рачунати у одсуство. У таквом случају окр. школски одбор, пошто о болести наставниковој буде извештен, одобрава овоме боловаве до оздрављења, а наставник чим могне устати из постеље и напустити собу, дужан је доћи у школу и својој школској власти поднети доказе да је заиста дотле боловао. Надлежне школске власти имају и нраво и дужност да се уверавају, где посумњају, да ли наставнпк који се јавио као болестан заиста лежи и болује. Ако се ири томе утврди најмања неисправност наставникова окружни школски одбор ће га саслушати и саслушање са својим мишљењем доставити Министарству на даљи рад. ПБр. 4731. 17. марта 1911 године у Београду. Заступник Министра нросвете и црквених иослова, Министар народне нривреде, Ј. М. Продановић, с. р.

Ш^олсч.ом мадзорми^у за град Београд, управите^љима учитвхљс^их ш^о>ла и о^ружним ш^о^лским одборима. Пошљите Министарству у року од 10 дана ово податке о отварању п затварању -школа, отварању и укидању одељења и подизању нових школских зграда у Вашем школ. округу за време од 1 септембра 1908 до 1 марта ове године. 1. Списак нових образованих школ. општина, са назначењем кад су школе отворене. 2. Списак места која су поделила нове зграде по плану, са назначењем кад је почет рад у тим зградама. 3. Списак школа у којима су отворена нова одељења, са назначењем колико је одељења у којој и кад отворено. 4. Списак затворенпх школа, са назначењем кад су затворене и зашто. б. Списак школа у којима су укинута одељења, са назначењем које је одељење укинуто и кад. ПБр. 5131. 22 ларта 1911 године у Београду. Заступник Министра просвете и црквених нослова, Министар народне привреде, Ј. М. Продановић, с. р.

Ре^тору Умиверзитета, дирег^горима средњих и стручмих и управите^љима мародних шг^Охла. Услед неједнаке праксе приликом подношења представака за периодске повишице од стране наставника Универзитета, средњих стручних и народних школа. п осталих надлештава повереног ми Министарства, чијим су службеницима плате регулисане периодским повишицама, тражио сам од Пореске Управе мишљење о томе, да ли таква представка, којом дотични службеник у облику реФерата извештава ирву нредпостављену власт и констатује да је стекао право на повшпицу, долази у ред оних из тач. 13. чл. 3. закона