Prosvetni glasnik

294

Просветни Гласник

нама, које ће вршити сами наставници, јер сви су програми привремени и добиће дефинитиван облик тек у редакцији сталних програма. Овај распис изволите саопштити свима наставницима на потпис, као и то, да се ови програми могу набавити по 5 динара комад. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

70. Генерална Дирекција Држ. Железница доставила је, под А.П.О.Бр. 13.318 од 5. јула 1926. год., следеће: Министарство Саобраћаја, актом М .С.Бр. 18.951/26., доставља следеће наређење: „На предлог Господина Министра Саобраћаја М.С.Бр. 18.951 од јуна ове године, Министарски Савег, на својој седници од 17. јуна 1926. године, одобрио је: Да се свима контрактуалним наставницима у нашој држави, који раде по нашим средњим стручним школама, даду исте повластице у у вожњи на нашим државним железницима и паробродима, које уживају и наши чиновници". О предњем се извештавате ради знања и даљег надлежног поступка. Молбе треба упућивати најближој Железничкој Дирекцији. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

71. Српско Пољопривредно Друштво, актом својим Бр. 5.688 од 15.-У-1926. год., упутило је Господину Министру Просвете апел следеће садржине: „На редовном годишњем збору овога Друштва, а приликом дискусије о унапређењу пољске привреде преко Друштвених Пољопривредних Подружина, дошло се до закључка: да би Подружине, а нарочито оне по селима, које нису под непосредним надзором среских економа и осталих пољопривредних чиновника и службеника, много боље и активније утицале на унапређење пољопривреде у околини, кад би у своје чланове и часнике Управног Одбора убрајале учитеље и свештенике.

С.Н.Бр. 1.439 14.-УП-1926. год. Повластице контр. наставницима у вожњи на држ. железницама и паробродима.

Бр. 57.676/111 18.-У-1926. год. Препорука учитељима да излазе на сусрет апелу Српског Пољопривредног Друштва.