Prosvetni glasnik

Општи Део

299

144.

П .Бр. 8.294 Управа „Народног Дела" израдила је слику Св. Саве, која је најуспелије уметнички рестаурирана на основу верног лика фреске Светог Саве у Манастиру Милешеви, задужбини Краља Владислава. Како ова слика представља веран

21.-У1-1927. год. Препорука слике Св. Саве школама и просветним установама. лик Св. Саве на основу историјског документа и висином своје уметничке израде у изразу узвишене светитељске благости, дубоке државничке умности и погледа поуздања у будућност потпуно одговара просветном и националном значају Св. Саве, Министарство Просвете препоручује свима просветним установама и школама да ову слику набаве. Цена је слици 100 динара комзд. По наредби Министра Просвете, Начелник Општег Одељења, Ник. С. Половина, с. р.

145. На основу чл. 4 тач. 5. Чин. Закона, Господин Министар Просвете, под П.Бр. 8.587 од 27. јуна о. г., одлучио је да се у ресор Министарства Просвете не примају лица која су навршила двадесетпрву годину живота, а нису одслужила свој рок у војсци, или нису од војне службе ослобођени по Закону о устројству војске и морнарице. Ово не важи за дневничаре. О предњем се извештавате ради знања и даљег поступка. По наредби Министра Просвете, за Начелника Општег Одељења, Гл. Елезовић, с. р.

П.Бр. 8.587 27.-У1-1927. год. У ресор Мин. Просвете не може бити примљено ни једно лице, које није регулисало своју војну обавезу, сем дневничара. 146.

П.Бр. 8.732

Министарство Просвете добило је од Дирекције Државних Железница акт следеће садржине: 29.-У1-1927. год. Службеници — званични- _ ци и служитељи — који су » По ч л. 306. Финансиског Закона за 1927./2В. редуцирани или иреведени год. службеници који су преведени по Закону за дневничаре имају да о чиновницима и осталим државним службениврашелештимацијезапо- цима грађанског реда од 31.-УН-1923. г. за звавлашћену вожњу. ничнике и служитеље, а на дан ступања на снагу Финанс. Закона за 1927./28. г. нису имали три године службе, отпуштају се или се задржавају као дневничари.