Prosvetni glasnik

620

Просветни Гласник

доба Министарство препоручује да се „Гласник Подмлатка Црвеног Крста" што више растура међу школском омладином. Управе школа уносиће у годишњи извештај шта је учињено за Подмладак Црвеног Крста. По наредби Министра Просвете, Начелник Општег Одељења, Ник. С. Половина, с. р.

212.

С.Н.Бр. 30.778 6.-Х-1927. год. Књига „Бугари и Балкански Словени" од ЖД. Петковића може се продавати ученицима средњих школа.

Извештавате се, ради знања и даље надлежности, да је Господин Министар Просвете, под С.Н.Бр. 30.778 од 6. ов. мес., одобрио: да г. Живко Д. Петковић, професор III мушке гимназије у Београду, може продавати ученицима средњих школа преко повереника своју књигу Бугари и Балкански Словени. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.

С.Н.Бр. 31099

213.

15.-Х-1927. год. Поништење прив. испита за седми разред ученице Марике Ђорђевић и изгнање исте из свих средњих и средњих стручних школа у Краљевинн. Извештавате се, ради знања и даље надлежности, да је Господин Министар Просвете, на основу реферата директора треће женске гимназије у Београду и извештаја директора гимназије у Штипу, одлучио да се поништи приватни нспит за седми разред ученице Марике Ђорђевић, који је полагала, по чл. 53. Закона о средњим школама, као приватна ученица гимназије у Штипу у времену од 24. до 29. августа текуће године, ма да је на крају школске год. 1926./1927., дакле пре тога испита, остала да понавља, као редовна ученица треће женске гимназије у Београду, седми разред, по чл. 40. Закона о средњим школама. У исто време ученица Марика Ђорђевић, због обмане школских власти, кажњава се изгнањем из свих средњих и средњих стручних школа у Краљевини, по чл. 43. тач. з) Дисциплинских Правила. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.