Prosvetni glasnik

бб-Ј

Просветни Гласник

108. Просветним Инспекторима, \обласним и среским школским надаорницима. По чл. 15. Правила о организацији и раду одбора за народно просвећивање и ове ће се гоцине на Видовдан свечано прославити у свима школама Празник Народног Просвећивања. Тога дана одржаће се популарна предавања за народ и ђаке, приредиће се концерти, забаве и соколске вежбе, тако да то буде просветнокултурна манифестација, у којој ће народне школе приказати своју високу улогу у нашем националном и културном развитку. Том приликом прикупљаће се прилози за Фонд Народног Просвећивања Министарства Просвете. Половину прикупљеног прилога управитељи школа слаће среским школским надзорницима, који ће им пријем потврдити, па новац послати Министарству Просвете (за Фонд Народног Просвећивања), поштанском упутницом, са актом којим ће се пошиљка објаснити. Друга половина прикупљеног прилога задржаће. се за потребе народног просвећивања у месту. Како се из Фонда за Народно Просвећивање штампају књиге за народ, то се најозбиљније позивају сви просветни раденици да за Празник Народног Просвећивања развију најживљу акцију у прикупљању прилога за овај Фонд и да ову свечаност што успешније изведу. Помоћник, Министра Просвете, Р. Јојић, с. р.

О.Н.Бр. 41.233 12.-У-1928. год. Празник Народног Просвећивања ирославиће се свечано у свима школама на Видовдан ове године.

109. Обласним и среским школским надзорницима.

За идућу 1928/29. школску годину примиће се у домаћичке школе у Панчеву, Подгорачу и Баваништу око 80 девојчица, које су здраве, примерног владања, свршиле основну школу, а нису млађе од 15 година. Примљене девојчице понеће собом: два пара одела, два пара обуће, два пешкира, четири кошуље, четири џепне марамице, мараму-повезачу, две кецеље за рад„ четку за одело и обућу, и чешаљ. Пријаве са сведочанством о свршеној основној школи и са крштеницом треба да су у Одсеку за Народно Просвећивање Министарства Просвете најдаље до 15. августа ове године.

О.Н.Бр. 47.641 11.-У1-1928. год. Пријем девојчица у домаћичке школе у Панчеву, Подгорачу и Баваништу, за 1928/29. школску годину.