Prosvetni glasnik

Општи део

9

Члан 54

Гласање пред бирачким одбором врши се на следећи начин: Сваки гласач при улазу на гласачко место предаје ђачки лист претседНику, који проверава његов идентитет, Ако се име гласача налази у бирачком спиоку, претседник ће га питати за коју листу гласа. Бирач гласа за листу именујући њеног носиоца. О томе ,за коју је листу дат глас води се нарочита белешка. Члан 55 Бирачка меота треба по могућству тако да су удешена да гласачи на једну страну улазе а на другу излазе. На бирачким местима нико се не сме задржавати дуже него што је потребно да гласа и са бирачког се места удаљи.

Бирачки одбори примају гласове од 8 до 13 часова, када се затвара зграда у којој је биралиште, тако да могу гласати само још они који су се затекли на бирачком месту. Ако се гласа само на једном бирачком мвсту, бирачки одбор пребројава гласове и утврђује изборни резултат. Ово се утврђује запиоником, Ако се гласа на више_ бирачких места, бирачки одбор само утврђује колико је која листа добила гласова и уноси то у записник, који потписују сви чланови бирачког одбора. Претседник бирачког одбора предаје овај записник главном бирачком одбору, који истога дана или најдоцније сутрадан на основу записника свих бирачких одбора утврђује изборни резултат. Члан 57 Мандати се додељују појединим кандидатским листама на начин предвиђен правилима удружења.

Бирачки одбор саставља записник о резултату избора и у року од 24 часа извештава о њему ректора и изабране кандидате. Сви се записници бирачког одбора предају новој управи. За неправилности које се десе приликом избора, чланови удружења који су гласали имају право жалбе Професорском савету. Приликом агитације, на гласачким' листићима као и иначе, кандидатске листе могу се означавати једино по имену кандидата који је први забележен. Гласачки листови на којима листе нису означене сходно овом члан-у сматрају >се као да не постоје и не узимају се у обзир.

Члан 56

Члан 58