Prosvetni glasnik

654

Просветни гласник

Све власти, па и Министарства, дужне су да сузбијају такав бесправан рад. Такав рад напред поменутих задруга мора се толико више сузбијати, што оне злоупотребљавајући име задругарства и њему дате повластице нелојаЗшо конкуришу оним привредним предузећима која за обављање таквог рада морају испуњавати много строже услове и сносити веће терете. Ради тога умољава се Министарство да би изволело дати потребиа наређења да се у његовом делокругу не припуштају на никакве лидитације задруге које у својим правилпма имају одредбе какве су напред наведене." О предњем се иззештавају просветна надлештва и установе ради знања, с тим да у емислу предњег тражења Министарства трговине и индустрије у свему поступају. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Општег одељења Н. Кокстандиновић с. р.

58 1Бр. 21146 На молбу Географског друштва у Бео- ч

24-\П-1939 год. граду, а на основу § 87 Закона о чиновниIV скуп југослов. гео- цима, г. Министар просвете, под I Бр. 21146 графа у Скопљу — од 20 јуна 1930 године, одлучио је: да се отсуство чиновницима- свима чиновницима ресора Министарства географима. просвете — географима, који желе узети учешћа на IV скупу југословенских географа у Скопљу од 8—13 септембра тек. године, може одобрити десетодневно отсуство од 6—15 септембра текуће године уколико се то отсуство може довести у склад са интересима службе. Ово отсуство неће се рачунати у годишњи одмор, а одобраваће га надлежне просветне власт« по појединачно поднесеним и прописно таксираним молбама, с тим да старешине надлештава накнадно доставе Министарству просвете спискове лпца којима су отсуства одобрена. По наређењу Министра просвете, в. д. начелника Општег одељења" Н. Конетандиновић с. р.

IV Бр. 5483 23-^1-1939 год. Држ. класичну гимназију могу полазити и ученице у местима где нема посебне женске клас. гимназије.

59 Господин Министар просвете, под IV Бр. 5483 од 21 јуна 1939 године, на основу § 4 тач. в) Закона о средњим школама, а у вези с претставком Краљевске банске управе — Просветног одељења у Сплиту, одобрио је: да у местима где не постоји посебна женска државна класична гимна-