Radničke novine

Вадкза в ОЈГСкорвж урегжвк Дрзп>ш Лалчец«&, »оввжзд,

/уеиберг* Мши«а П С«е$дссвз&а —

после војницима и грађанима, а лиферанте отпустио да иду с миром кући да и даље лиферују рђаво и болесно месо за спрске хероје! Али ннје ово први пут да ови лиферанти дају болницкма покварено месо. Они су већ и раније неколико пута )хваћени у овсм злочину, али им' нико није ништа чинио. Велике количине поквареног меса, које ови лиферанти нису могли ником протурити затрпане су у земљу. Ми износимо овај пример као једап доказ више о моралу, честитости и патриотизму српских лифераната. Њихов иатриотизам огледа се у тровању српских радника и сељака, који гладни и болни, изнурени и упропашћени, већ четврту годину ратују за што веће кесе оваквих лупежа лифераната Њихова отаџбина тоје њихова кеса. За то ми и довикујемо оваквим људима! пфуј лупежи и убице овог упропашћеног иарода. За то ми и износимо свету раднпчком и сиромашном да види за кога ратују, за кога издржавају државу и за кога раде. А један од ових крагујевачких лифераната Урош Симик још и народни посланик\ Жалостан посламик, бедан човек! И тај ће колико сутра да развали вилице, до душе не у Скупштини јер ће тамо бити мутав, већ ван ње о своме патриотизму и поштењу! Несрећна је земља и народ у њој кад једна клика бездушних капиталиста лупежа може да упропашћује, на све могућеЈјначине, народ и још да та клика разбојннка у фраку у Народној Скупштини „говориуиме народа!* Али и томе мора једном доћи крај. Нека радне народне масе не губе уверење да иије далеко време кад ће се учинти крај владавини пљачкаша и разбојника капиталистичких. ЛЕКАРСР ШШКА Сузбијзју заразу прескупим визитама И» Ужица нам јзвљају ово: Овди, као и у другим местима, зараза бесни, само можда у већем обиму. Једно време нисмо имали ни лекара, јер су сви били болесни. Тако исто ни у апотекама се нису могли добити многи лскови, нарочито пак она средстза која се најчешће употребљују против пегавца, повратне грознице и осталих актуелних болести. Због тога је, до скора, варош била у очајном положају.

рош ће потврдити ове наше наводе. Ако не сумњамо у њихове лекарске способности, морамо да се револтирамо на бездушну пљачку коју врше у својој дужности, јер је то данас нарочито готово исто што и злочин. И док сматрамо за дужност да жигошемо овакве срамне појаве, које су недостојне узвишеног лекарског позива, дужни смо да истакнемо ревноет, пажњу и савесност, управо хуманост (која је, нажалост, 1егга тео^пИа код многих наших лекара) Д-р Ердељца, окр. физикуса и младога Д-р Драг. Бућића, који, према поступцима својих колегакоје смо поменули, заслужују збиља поштовање. Штета је само што је Д-р Ердељац оптерећен и сувише послом у болницама заједно с аустријским лекарем Д-р Вајсом, који би многим нашим лекарима могао бити добар примср, а Д-р Бућић мора ускоро да иде у свој пук, — јер Д-р Димитријевић, чија болница у ствари не функционише и Д-р Милосављевић, који данас нема много посла око операција, ако продуже као до сада, могу још више да депримирају свет који се мучи и кад је здрав, а камо ли данас када свака кућа има болесника. Отуда није чудо што понеко, гњеван, равнодушно прима умирање наших лекара који су данас необично важан фактор за ублажавање последица рата.

НАРОДНА ШПШТИНА 4 април На данашњој седници била је и свршена је прва тачка дневног реда: извештај верификационог одбора, који је примљен и по коме су оглашени за посланике кандидати што по реду долазе за умрлим посланицима. Друга тачка дневног реда такође је брзо и без дискусије свршена: одобрени су вирмани по буџету министарства просвете ради отварања и издржавања већег броја основних школа. Трећа тачка: извештај скупшгинске анкете која је извиђала злоупотребе са лиферовањем опанака војсци, изазвала је дужу дискусију, која ће се наставити и идуће седнице. Данас је говорио прво министар војни, који је изјавио: да је предмет о лиферацији опанака предат нарочитом наследнику (а што не судској истражној власти ?) и да ће, ако се истрагом утврди да до некога има кривице, дотична лица бити предата суду; 2) да за контролисање набавака нових Влада пристаје на један стални скупштински одбор, али 3) да Влада не може пристати на иарламентарно анкетирање досадањих набавака док рат траје!.. После министра војног говорили су и тражили брзу и савесну истрагу и суђење лиферантима и њиховим помагачима г.г. Драгутин Пећић, Радослав Агатоновић, Драгољуб Аранђеловић, Никола Марковић и Димитрије Машић. Идуће седнице ће говорити друг Лапчевић.

Сад, изгледа, тифусна опасност опада. Али смрт и даље односи своје жртве, међу њима и оне које би се могле спастн да су лекари савеснији и хуманији. Они су подигли цене својим визитама, и сиромашан свет апсолушно нема могућности да се лечи. Општина нема свога лекара, а лекови су опет скупи. Ваљда да надокнаде оно што су за време свога боловања изгубили, неки лекари просто пљачкају болеснике наплаћујући визите по 10, 15, 20 чак и 30 динара. То нарочито практикује Д-р Јоца Милосављевић, затим Д-р Спира Димитријевић и неки Д-р Берман. Поменути Д-р Милосављевић наплатио је једном војнику из XII пука II позива за 15 визита 600 динара! Лечио га је од пегавца, од кога поглавито спасава нега, а не поглед и реч лекара који хоће да ошури своју жртву. Има маса примера такве врсте. Цела ва-

Папрена закретва Још једна врста шпекулацнје Због времена у коме смо, маса туђих грађана прелазе у српска поданства. По објављеном указу, они морају да положе и заклетву; а за њу морају и да плате. А колико? Онолико, колико који поп затражи.... Веле да је многи поп намлатио за овај посао подоста пара и ударио темељ бар за једну кућу. С тога многи одлажу и избегавају заклетву. Да би се избегао неспоразум нека заинтересовани потраже поповски ценовник.

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ (ТЕЛЕГРАМИ ПРЕС-БИРОА)

СИНОЋНИ ТЕЛЕГРАМИ

Код Београда Крагујевац, 4априла. Трећег овог месеца непријатељева артилерија избацила је неколико метака на београдски град и на ПоложаЈе код Београда. Једна наша батерија одмах је ућуткала непријатеља Енглеска издаје благајничке бонове Лондон, 1 априла. — Од данас ће се емитовати бонови благајнице са роком од 3, 6 и 9 месеца и са утврђеним интересом.

Јапан све више уцењује Кину Лондон, 2 апрпла. — „ Њу-Јорк Херрлду “ Јовљају из Пекингр да Јапан износи нове захтеве Кини, желећи да има базе за своју флоту у кинеским пристаништима Жуј тог Мора.

Торпедован енглески пароброд Лондон, 2 априла. — Листовн јављају, да је енглески пароброд.„Армиган“ торпедован код лађе, која служи за кулу светлиљу, у Нордхиндеру. От 22 лнца од посаде спасло се 11. Упорне борбе Француза и Немаца

Париз, 3. априла. — Величанствена акција, после које смо постали господари целокупног гребена Епаржа, јесте победа, која по поузданости метода и интензивности офанзиве, личи на ону, која нас је одвела на врх Хартмансвајлеркопфа, али је значајнија ако се узме у обзир ангажоване снаге и средства непријатељева. Немцн су са те високе и страховито утврђене позиције, која доминира свима околним висоравнима за 70—80 метара, грозили још од 16 септембра нашој безбедности и ометали развој наших операција. Стрмина и клизавост овог положаја принудила нас је да га лагано освајамо узастопним налетима н поред немачких против-напада. Десета немачка дивизија, попуњена свежим трупама, имала је тај незахвални задатак да изгубџ Епарж и поред своје велике храбрости, и поред изричних заповести да се одржи по сваку цену, и поред ужасних сметња од одсечних, раскаљаних стрмнина, ио чијем су блату газили наши војници и поред изобилног материјала из Меца. Немачки генералштаб, решен на све жргве да само очува овај доминирајући гребен, дао је максимум отпора и није ништа занемарио само да осигура чврстину трупа, идући у томе чак дотле, да за топове привезује митраљезе. Сада ми гледамо са висине тих неосвојивих позиција, на којима су уништене најбоље немачке дивизије, нашег непријатеља, а тај смо резултат иостигли наневши му двапута веће губитке него што смо ми имали. Та победа потврђује свејачунадмоћност наше војске. Ко је надживео овакве борбе зна да је наш тријумф обезбећен и да је већ отпочео. Таква еигурност је најлепша почаст, коју благодарна Француска може да укаже палим херојима на Епаржу. (Хавасова Агенција).

I

Цепелини над Енглеском

Лондон, 3 априла. — Рајтерова Агенција јавља из Њукастла да се један це!пелин појавио у 8 часова увече изнад | Блита. Држало се у први мах, да је то био какав енглески дирижабл, алн се убрзо зачуше експлозије и приметише огромни пламенови; 8 бомби је бачено на Драмлингнон, Бедингтон и Сетон, = једна једина је експлодирала. По том се це-

пелин упутио Тину бацивши, две бомбе на Кентон, у коме су раниле једног циклисту; шест бомби је бачено на Валсенд; у коме је букнуо пожзр на четири места, по том се пепелин упутио пут мора. Немци торпедовали холандски пароброд Лондон, 3 априла. — Један немачки подморски брод торпедовао је и потопио холандски пароброд „Катвик,“ који је био укотвљен код лађе, која служи за кулу светлиљу, код Нордхиндера. Људство је спасено. Тај пароброд Је путоваа из Ротердама у Балтимор. У Холандији је због тога велика раздженост и захтева се пуна накнада од Немачке.

ЈУТРОШЊИ ТЕЛЕГРАМИ Руске бравуре у Источној Галицији Петроград, 4 априла. 2 с. у јутру. У источној Галицији, у пределу Ченковица 1 априла наше извиднице пробиле су се кроз непријатељеву жицу од гвожђа и неустрашимим нападом на бајонет потисле су Аустријанце из два реда ровова; у бвој бриљантној акцији непријатељ је имао релативно знатних губитака. Заробили смо 3 официра и 58 војника. На Карпатима се поти снег Петроград, 4 априла. — У Карпатима кише су последњих дана изазвале отапање снега; Дњестар је надошао за 4 метра, а потоци који силазе с планина представљају бујице без икакве бране. Плен у Пшемислу Петроград, 4. априла. 2 сата у јутру. — Инвентар артилеријског материјала заплењеног у Пшемислу износи укупно 1010 топова. Држи се да ће се наћи још којп десетина. Зна се да се Аустрија до последњег времена није служила челиком при ливсњу својих топова и већ 1909 она је понова наоружала своју артилерију топовима од бронзв, чији је начин фабраковања био понос зл аустријску технику. Услед тога већина топова заплењениху Пшгмислу су од бронзе и има их 235 градских, 352 пољских, од којих 28 брзомстних; оруђа великог калибра представљена су с 4 хаубице од 12 палаца и 8 хаубица са 24 сантиметра. У тврђави је бпло 116 блиндираних радова, од коЈих 48 купола за топове сви]у калибара, почевиш од пољских па до топова од 6 палаца; 48 блиндираних радова за одбрану бокова. Запленили смо више од 60.000 топовских зрна и преко 20,000.000 пушчаних метака, а тако исто и топове од гвожђа од 295 од којих је већина у добром стању, али старог система. Немачки авијатичари бацили 180 бомби Петроград, 4 априла. — Непријатељски авијатичари били су нарочито активни у пределу Острољенке, Новогорода и Чеканова. Ескадрилеод дванаестдо петнаест аероплана свака бациле су до 180 бомби на вароши и села над којима су легеле, али при свем том призвеле су готово незнатну штету; жртава није било. Наши авијатичари одговорили су на немачке нападе бацајући још веће бомбе.