Radovi iz fiziološkog zavoda

50 ИВ. ЂАЈА И К. ШАХОВИЋ

редуковања после и пре хидролизе, он у већини случајева има знатно сталну вредност изузев три случаја у којима има много већу вредност. Не узимајући у обзир те изузетне вредности, средња вредност количника јесте 1,23, са крајњим вредностима од 1,12 до 1,89.

Моћ редуковања нормалне мокраће пре хидролизе, изражена је у последњем ступцу горњега прегледа у грамима гликозе на литар мокраће. Као што се види, она варира од 0,040 до 1,820, али се махом креће између 0,2 и 0,7.

П. Утицај фермената на моћ редуковања нормалне мокраће.

Да бисмо видели да ли у мокраћи има угљених хидрата који подлежу ферментској хидролизи, изучили смо утицај желудачнога сока пужа Непх ротана, из истог разлога са кога смо употребили тај ферментски сок за изучавање угљених хидрата у крви: у томе соку се налазе врло активни, готово сви познати ферменти угљених хидрата и гликозида, док се у њему не налазе ферменти беланчевина.

Огледи су вршени на 10сс свеже људске мокраће којој се дода мало натриум-флуорида. Сок разблажен ! до 6 пута додаван је у количини од 2 сс. Мешавина је стајала неколико сати у термостату око 37". Дозирање је вршено описаном методом после таложења меркури-нитратом.

У свакоме огледу добивено је знатно повећање моћи редуковања дејством ферментске течности. То се види у следећем прегледу у коме се налази упоредно моћ редуковања пре и после ферментског дејства. Вредности које се налазе у другоме ступцу изражавају моћ редуковања пошто се одбије моћ редуковања која припада самоме соку.

Редни број Редуковање пре Редуковање после дејства фермената ферментског утицаја А В В А 1 3,2 5,2 1,62 2 3,2 7,18 2,24 3 1,12 3,6 3,21 4 2,06 2,95 1,43 9 3,0 5,5 1,83 6 3,0 3,75 1.25

Однос између моћи редуковања после и пре фермент-