Ratnik

П.

ИЗВЕЈШШПШ ЋА И _РЕФЕРАТИ.

23. РЕФЕВА ЕТ. господину министру војном. =

Претписом својим од 17. Јуна тек. год. АЈ 2566. господин министар изволео је: уз послатак спискова артил. оруђа, која, се за ту цељ на расположењу имају, ставити артил. комитету на решење следећа питања.

1. Који ће се од свију ових топова одвојити за позицијски, евентуално опсадни парк, и хоћели се исти хранити сав у једном или подељен у више места и имено гдег

9. Који ће се топови узети за армирање градова Београда, Фетислама, и Шапца и хоћели се од ових топова још што дати за армирање града Ниша, осим онога што је по реФерату комитета М 74. већ дато, и како ће се исти хранити.

8. Који ће се топови послати у Крагујевац на преправку односно преливања.

4. Шта ће да се чини са муницијом за све топове, а нарочито за оне, који уђу у категорију тачке 1. колико би требало исте имати у приправности и где хранити.

Комитет је размислио о преднаведеним питањима, и подвео је садржину њихову под ове две тачке.

1. Организацију српског опсадног парка п

2. Целисходан распоред на расположењу имајућег се градског и позицијског артил. материјала по градовима и деповима, и закључио је оба ова питања претресати особено, на основу зато постављених општих начела и дата.

Но пошто сам при путу на ново определење, сматрам за, своју дужност у следећем представити г. министру војном моје мишлење о овој ствари, остављајући да комитет, који сада,

није на окупу: доцније реферише о својим одлукама; и то само односно: