Ratnik

586 ЗВАНИЧНИ део

Организације српског опсадног артил. парка. Општа, повматраља,.

1, Калибар и род опсадног оруђа.

Главна својства, која опсадно оруђе мора имати, та су, да при могућој што већој тачности погађања и даљности терања, има што јачу рушећу снагу, дакле да са што силнијим метком дејствује. (С друге стране опет опсадно оруђе несме толико тешко бити, да се још удсбно не само по путовима, Н0 и по обичном терену до места употребе превлачити може.

Ова два против положена својства опсадног оруђа из доЈакошњег искуства и према садањој техници у довољној мери задовољава дугачак остраган калибар од 15 ст, јер овај топ има довољно јако балистично дејство за даљну борбу против тврђава на суву, а међутим нетежећи више од 83000 кил. а са лафетом не више од 4500 килограма, може се рахат превозити са запрегом од 10 коња или 8 волова. !

– У опсадној војни често је и потреба: да се пребацивањем пили убацивањем гађа на какав од ока обсађујућег предмет сакривен и да се овај поруши н.пр. да се отвори бреша у ескарпи, демонтира, топ између траверза п у шартама, провали свод на казамати, барутном магацину и т. д. да ту цељ у опсадној војни пређе служили су бомбни топови, велике хаубице и мерзери, а у најновије време кратки 15 ст остратани, и олучни и глатки мерзери.

Најпосле често је потреба у опсадној војни: да се пуца на трупе у траду — при исладу у контра прошама, на слабе заклоне, прешречна средства ит. д. и по томе у опсадном парку налазе места и калибри пољске артилериједоле до 8е= пољског топа а и ручни мерзери. |

Процентни однос више поменутих калибара у једном опсадном парку по најновијем ратном искуству, у главном овакав је:

45%% — 509, — 16 ст топова и то 20% дужих, 90% крат,

Око 15% —- 12 ст,

„15 = 9, „ 20% — мерзера разни.

1 Приметба. У последњем руско-турском рату, Руси су против Рушчука употребили топ калибра од 2007 (8 цоли); но тако велики топ могли су као опсадни превлачити п употребити зато, што су га из 3. комада састављена конштру-

ирали, тако да се при транспорту на делове раставити п тако преносити може, (Види Ратник свеска 3—6. -