Ratnik

608 НАУЧНИ И поУЧНИ ДЕО

Што је једног пашу код Северина на Дунаву кнез Павал Бранковић истог пролећа расуо, а други паша у кланцима Карпатским код Ретертурма заглавио, то је све Јакуба још више жестило.

Јакуб се дакле крене. С највећим бесом пројури он

кроз Крајину, прегази Љубљану и допре палећи и пле__нећи до у Стајарску и пороби Циљ и Птуј. На Ину подигнут народ под Ђорђем Херберштајном, вољно или невољно, нестигне на време, да пустахије укроти, или бар силно робље одузме; и Јакуб, враћајући се с пленом и робљем, стигне у Хрватску.

Хрватски Бан Дренчин прикупи брже боље нешто војске, и Турке у теснацу Садбарском опколи. Јакуб, овако притесњен, понуди Бану велики откуп, дага пропусти с миром; али Бан захтеваше још уз то, да све робље отпусти, и сав плен поврати. Но док је ово погађање трајало, Јакуб беше присебнији, него што је Бан био обазрив; паша тајом кроз планину себи пута прокрчи, и Турци једног јутра неосвану.

__Преварени Хрвати погоне за њима. Јакуб одступаше и хитро и вешто, и падпе на Удбину. Заузев врло 5т0дан положај стане да дочека Бана. И Дренчин и Хрвати му бијаху одступањем Јакубовим јако надражени; а много назубни на плен, који носише Турци, нападну, чим стигну. У час се начини страховит окршај, — али по бадре Хрвате несрећан. Скоро све вође хрватске, па и сам Бан са близу 6000 Хрвата покрију крваво ограшје, а робље и опет одведу Турци. —

Казали смо, да је пруга Сарајево — Кључ, главни базис за одбрану Босне против напада од Славоније. Но ово је позадни, последњи базис. Босна има и предњи браник, који има у себи доста отпорне снате. То је пруга ол Зворника на Дрини, па до Новога на Уни. Десно крило