Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 609

овом предњем браничком прагу чини река Спреча, с ослонцем на Зворник и Добој; лево крило чини река Сана са Гомјоницом с ослонцем на Бањулуку и Нови. Центар овом бранику чини питома подгорина Жупа, чија се крила, од Добоја уз Усору на Тешањ, и од Бањелуке уз Врбању на Котор, везују са позадном главном потпорњом, Травником, на главном бранику.

Са свог косог положаја према нападном фронту из Славоније, очевидно је, да је у оба браника лево крило више изложено нападу, и ако га је лакше бранити. И Бањаљука и Кључ бијаху врло често први стратигијски објекти за аустријску офансиву, особито онда, кад се босанска граница изместила с Крша на Уну.

Такав напад, са стратигијском цељу, бијаше и онај тодине 1787.

У срећним операцијама принда Евгена у години 1716 и 1717, и Босна је била узнемиравана на, овојзи страни.

Тако је године 1716 ђенерал Петраш са гранича"рима освојио и порушио посавска места, Градишку, Брод, Велику, Дервенту, Добор, Добој и још нека; а ђенерал „Јован Драшковић на Уни Дубицу, Перковицу и Островицу, а идуће године и Козарац.

На основу Евгенових победа, а миром Пожаревачким године 1718, Босна је изгубила. Џавску обалу, и граница аустријска ишла је од Брода (више Новога) Уном до Олабиња, одавде на Лепеницу, Дервенту, Сребрник, па Мајевицом на Дрину. Северна Србија, Мала Влашка и Банат припадну такођер Аустрији.

Године 1787 Аустрија је опет огласила рат Турској, као савезница Русије, која је на годину пре завојиштила "Турску.

Аустријска војска у Србији под маршалом Оекен„дортом пређе Мораву, и 12 Јула заувме без боја Ниш,