Ratnik

612 НАУЧНИ И поучни део

ни педља се није могла померити напред. Од врела, Уне, па у около све до Дубице, нема ни једног важнијег ме– ста на граници, где небеше боја, и опет ништа. И Дољани (више врела Уне), и Соколац (јужно од Бишћа), и Клокот, и Изачић, и Трзац, и Стрдић, и Кладуша, и Подввезд (све места на граници северно од Бишћа реДом), а тако и Шрлбој (западно од Бишћа), и Дрежник, и Цетин, — погореше и облише се крвљу, 4 обе војске осташе на првашњој нози. ;

Кнез Карло Лихтештајн залуду покушаваше да заузме босанску Дубицу, и мораде се натраг преко Уне вратити у свој стан Церовљане (близу славолске Дубице). Исто то чињаше и ђенерал Девинс, који је поболелог Лихтенштајна у овој команди заменио, Па и покушај против Новога, који је предузео био ђенерал Клебек са _ Слуњани, и потпуковник Хилер са Сережани, прошао не на празно; једино што су ивгорели село Видорију.

На Преображење прими команду над Хрватско-Олавонском војском ђенерал Лаудон. Он дође у стан код Дубице. На Вел. Госпођу освоји Дубицу, а 22. Септ. после јаке опсаде и Нови. Иза тог измести Лаудон свој стан пред Босанску Градишку, но јесење доба недопусти му даље што радити. Он преда команду ђенералу Девинсу, а сам оде у Беч.

У Мају месецу 1789 предузме и опет Лаудон команду над Хрватском (80.000) и Славонском (21.000) војском.

Тада у Банату заповедаше ђенерал Клерфајт; у Ердељу кнез Хохенлој; у Галицији, Буковини и освојеном делу Молдавије принц Кобург; главном силом маршал Хадик.

Лаудон пређе преко Саве код Градишке и опседне је-

Ал у Августу прими команду над главном силом. Од Хрзатеко-Олавонске војске узме он са собом неки део,