Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 618

и опсадне топове, и 1. Септембра опседне Београд, који му се 27-ог преда. По паду Београда заузме аустријска војска и Омедерево и Кладово низ Дунав, а до јесени изгубе Турци и Пожаревац, Куприју, Карановац и 4. Јануара. 1790 Крушевац.

_ Но и ако су Аустријанци овим срећним ратом заузели Србију на западу до Дрине (уз воду до Зворника), на истоку до Тимока, и на југу до Мораве, — то опет у Босни небеше скоро никаквог већег успеха, осим што ђенерали Бубенхофен и Јелачић попале још неколико места, и ђенерал Девинс једва у Јулу 1790 заузме Цетин.

У Јулу 1790 уговори се примирје, а на св. Илију 1791 потпише се мир у Свиштову.

Па од свега Лаудоновог успеха, какав беше добитак аустријски • Ништа друго до: Оршава, на источној страни, и на западу Цетин и Дрежпик !

За палетање из Босне преко Саве и на Драву, Босна има врло згодан положај. Наравно је било, да су и Угарска краљевина. и Аустријска царевина често пожелеле, да овај крај под своју власт узму, те свој политички мозаик, на коме цела њихова државна зграда стоји, увећају, и од налета се обезбеде. Покашаји угарског краља. Матије у 15. веку, и борбе Аустријског двора све до краја 18-ог, биле су само последице те њихове тежње. Но не само брига, да се од напада и налета обезбеди, него и тежња , да границе скоје помери на југ, — особито од, времена, кад је Турска очевидно пошла назад — Аустрију је доводила на мисао, да Босну ваља заузети, у толико још пре, што баш ова Босна била би јој највећа, сметња при сваком њеном агресивном покушају, пошто би Турци из Босне могли јој одсећи везу са домовином. И

! Је пе стола раз рова је (ах Амштећеплз) 4'аПег а СопзеапШпорје, «ап аче Јев Тигев зегоп! тантез Че Ја Возле. П]ојд4, Метојгез раж. 199.