Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИ. 617

измеђ ових обала и приморја Палестинског и Миспрског _— улави најдубље у наше полострово својим заливом солунским; те је ту и наравно морао подићи се и ЗЕ4чајни и големи трг за све приморске и прекоморске производе. А зар на оном природном мосту европеко-азијеком, на успору староврс-меког Понта, који испира чаровне долове митоске Колхиде, — зар на устнама од две најкул турније континенте могао се не подићи величаставни емпоријон и за обостране потребе, и за обострану раскош Византија дакле морала је постати и бити највећи трг измеђ запада и истока.

И од вајкада морала се осећати потреба, да се средњи Дунав, као резерваор и средње и западне, и "северне Европе, доведе у свезу с том тако важном обалом белога и мраморскога мора, да се трговна струја целог запада спроводе и пропусти на тртове богатог и блиставог исто 4.

Дунав то није могао да учини.

Пошто код Београда окрене на исток, Дунав се на скоро сакрије у покршене Карпате, без педља долине, на обалама имајући припрте неуспужне литице планинске, а стешњено корито посуто раздробљеном стеном и сурваним камом, преко кога јури побурена вода вртлотом и бесом. Саобраћај дакле Дунавом, овим несавладним ждрелом скоро је сасвим прекинут, и још у најстарија времена, морао је потражити он лакшег и сигурнијег пута.

Моравска долина, налазећи се у истом правцу средњег Дунава, у смислу саобраћаја измеђ Европе и Белог мора, наравно се сматрала као наставак те меридијанске бразде, и примив сав саобраћај у себе, једним својим краком (Нишавом) преко горње Искре (Средац) спровела, га у Марицу питоме Тракије, а другим (јужном Моравом) у македонске реке Струму и Вардар.

На овај начин Морава везује Дунав за Бело море, за. Пропонтиду, за, Византију, за Леванту !