Ratnik

618 НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

Тај дакле удес, што Морава конвергентно к себи прибира п привлачи све важније и најважније комуникадије и из земаља, што су јој на северу, дакле из предела средњег Дунава, и пз предела, што су јој на југу, дакле из покрајина Белота мора, — тај и срећни и ретки удес даје јој онакав културни и војни, дакле светскохисторијски значај, какав има мало још која, а можда више ни која река на нашој континенти.

Као цео појас нашег северног Фронта, тако јен "Србија непрекидни конгломерат од брда пи планина, који је проривен дубоким и стрмим долинама, све једна према другој упореднима, и који дакле неизноси нигде равнине од довољног простора за окрет веће војске, осим једино у долини Мораве (и нешто тек на ушћу Дрине и Млаве).

Не само дакле географијски положај, него по овакав топографијски створ овога краја принуђава све важније операдије војне са севера и северозапада, да се стичу к Морави, а уз њу ка средини полострова, што ће рећи, на високе платове, на којима извиру све најважније реке, и који одбијају воде- на све стране, и к Сави и Дунаву, п Б мору Белом и Јадранском.

Ови платови, као прагови измеђ северних и јужних речних басена, а п распутице најважнијих планинских гребенова, наравно су били кроза сва времена пресудна бојишта државама на полострову, нон стратигијски 06јекти свима операцијама с југа и севера.

Долина Мораве према овоме не само да је била и вазда остаје, операцијска пруга одсудно првога ра га, нето на делом северном фронту нашега полострова, све од мора јадранскога до прнога, нема више ни једне, која, би се значајем и стратигијском вагом с њоме мерити могла.

Ал јој је и хисторија богата!

Шта, је било пре Христа, слабо се зна. Ал за ових осамнајест потоњих векова Морава је преживела свакојака,