Ratnik

626 НАУЧНИ И поОуУЧНИ ДЕО

се одреде линије, којима ће се ићи на границу Француску. При најбрижљивијем ползовању сваке пруге, да се ни један део ни за најкраће време неупотребљен неостави, па ни обилазак око 30 миља неизбегава, — нађено је за северо-немачке корове 6, а за јужне 8 провозне линије.

Искуства прошлог рата изазвала су равна преиначења. у жељезничком саставу, који је сада на следећи начин уређен.

Целокупни жељезнички састав подпада при мобилизадији под управу шефа генералштаба. Њему најпре је подчињен главни надзорник етапа и жељезница, који осим тога управља још и са пољском интендантуром, лекарством, етапним телеграфом и пољском поштом. Свако од ових оделења, пма опет свога сопетвеног шефа; дужност је шефа, жељезничког, који је генерал или виши официр, — да управља војним транепортима.

За подпомагање у том подчињене су му војне жељезничке управе. Ове одправљају своје дужности на жељезницама бојног поља под председништвом једног вишег овицира, дочим се жељезничко оделење заступајућег главног генералштаба, које је такође пре поменутом шефу подчињено, занима управљањем жељезница у неокупираним пределима, које већином задржавају своју грађанску управу.

(Овом оделењу подчињене су:

1. Линијске команде, које надзиравају извршење превозног плана, на извесном делу пруге у унутрашњости.

9. Команде станица, које се старају за спремање узлаза и силаза, за посуђе за пиће и прање, за нужднике и за издавање објава за реквирирање.

(ве су власти и практично и теоретично биле успособљене за вршење своје дужности, те се је дакле могло