Ratnik

О БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ Е 649

зато смо скоро свагда принуђени, да би до ових заклона, дошли, да се ползујемо свима користима које нам земљиште даје.

Но кад се унапред увиди важност какве тачке, на. којој морамо употребити трупе у густом строју, или кад стрелци морадну на ком положају, за дуже време да се одрже без икакве помоћи; онда заклон за ове трупе треба, подигнути такав, да их може сачувати од свију зрна пољске артилерије, јер у овом случају биће добар нишан за, артилерију.

Шупља зрна код већине пољски артилерија продиру 2" у насуту земљу, зато трудобран да би могао од њих заклонити, треба да је бар 8" дебео.

Слика 3 показује најпростију форму профила, који одговара довољно овим условима. Ово је исти већ показани профил стрељачког рова, гди стрелци стојећи пуцају, _ само је ров проширен за 0" 80 (80 сант.). Сад површина,

профила износи 1"7'46.' Земља добивена проширавањем рова употребљена је на увећање дебљине грудобрана бонете ништа недирајући. = Види сл. 8.

Ако се употребе раденици што се чешће може (у 2 реда), што зависи у исто време и од броја посаде, која ће да га брани, оваково утврђење може се подићи за 45 минута у обичној земљи.

Ако време и околности дозволе, може се подићи заклон слика 4. са банкетом на хоризонту, — Види сл. 4.

Да би се овај профил што пре добио, копа се земља из оба рова у исто време. Унутарњи ров са басамацима, у половини нагиба, горе широк 8" 80 и површина проФила његовог изпоси 2710 (210 квадрат. десиметара). Спољни ров (материјални)“ са природним нагибима и горе

1 1772 46 значи један квадратни метар и 46 квадратни десиметара, или у деспметрима 146 квадратни десиметар.

2 – : : Зато се тако зове што се отуда. само материјал — земља добија загрудобран, иначе за ништа друго неслужи. Пр.