Ratnik

650 · НАУЧНИ И пОуУЧНИ ДЕО

широк 8"50 а дубине исте као и унутарњи. Површина, профила његовог износи 27:95 (225 квадр. десиметра) Дакле из оба рова, на сваки метар дужине, добија се на 5 кубни метара земље копање:

Стрелци су 2 реда, један седи доле у рову а други на басамаку и може се рећи да су доста заклоњени од ђулади, која падају под углом 18 степена и по овом проФилу мана је та, што непријатељ, кад га једном отме, може да та употреби против браниоца. |

Ако и овде употребимо раденике у 2 врсте, као код профила слика 8, то оваково утврђење може се подићи за |"Љљ сат, са обичним раденицима и у обичној земљи.

Најпосле, кад имамо довољно времена а мало раденика, да би предузели израду и спољнег рова у исто време, онда увећајмо дубину унутарњег рова на 1" 40, те тако добићемо бољи заклон против шрапнела.

Брза пешачка утврђења (ретраншмани). Стрељачки ровови, ма да немогу бити узети кад се с Фронта нападну, изложени су веома нападу с бока, зато је нужно подићи им наслоне тачке, које ће их бранити против напада с бока и са зади.

Ове наслоне тачке могу се налазити на самом зем_љишту, а кад их нема морамо их художно правити помоћу утврђења (ретраншмана). која требају, по своме положају и Форми бити таква, да спрече како напад с бока тако и обилажење.

Профили оваквих утврђења, морају најмање висине 1780 имати, то да грудобран заклони потпуно против угледа и пушчане управне ватре и људе, који иду или су на странама, код гркљана ит.д. дакле цео унутарњи простор утврђења.

1 Обични профил брзог утврђења (ретраншмана) код Француза, преставља слика 4' Ово је слабији профил од слике 4. п може се извршити за 50 монута

постављајући по једног раденика на метар дужине у сваком рову. 2 Гркљан се зове задња страна утврђења гди се улази.