Ratnik

654 НАУЧНИ И поучни део |

стоје на банкету“ или са вади кад седе на дну рова. __ Површина профила грудобрана износи само 2" 80, а леђобрана 1"" 60, што износи цео насип 4" 34 (4 кубна метра и 400 кубна десиметара) на један метар дужине. __Ровови се праве исто онако, као и у предходећим случајима, само што друге — мање — мере имају.

Корисно је, кад год само прилике допусте, да се праве (ретраншмани) утврђења слика 5,6 и “, јер се могу подићи за мало времена и са мало сретстава, а одговарају свима условима који се од њи траже. Код Француза усвојен је само један профил (сл. 8) за све заклоне.

Ови профили (сл. 5 6 и «) лако се праве, лако се примењују на местност, без икакви унутрашњи заплетени построја, а дају довољан заклон, само је нужно добро обележпти ватрену линију утврђења.

Посада, рачуната само од једне врсте на банкету и њој нужна резерва за попуњавање празнине, може се потпуно сместити у ровове страна утврђења и иза леђобрана на гркљану.

По себи се разуме, да у свима случајима кад се смање и профили упогребе, само кад је могуће, треба прећи на нормални (основни) профил, ојачавајући грудобран у јеланпут из оба рова.

Кад би почели да говоримо о јатим профилима, удаљили би се од нашег предмета, јер се ови профили извршују у пољекој фортификацији, када се довољно времена на расположењу има.

Осим профила наведени, вредно је напоменути и заклањајуће земљане насипе, који нису удешени за одбрану, већ једино за цељ да заклоне од удара, кад природни заклона нема, потпоре и резерве стрељачке, уну-

1) Да овом услову одговори, треба да је леђобран висок-као п ватрена линија грудобрана т. ј. 13, па још за један десимета, више, те да би и главе стрелаца заклонио од урпавне позадње ватре. Пр.