Ratnik

0 БРВОМ УТВРЂИВАЊУ 655

трање и спољне резерве утврђења: да заклоне посаду грудобрана које непријатељ туче дужом или с леђа, да се заклоне завојишта итд. Е ·

Траверзе и леђобрани (ратадог) утврђења, заклони за предњаке топовске ит. д. спадају у горњу врсту заклона. Ови заклони ваља само овим условима да одговоре, а то је: да су високи и довољно дебели да бране од опасни зрна. Профили сл. (и 8 могу дати појам о оваковим заклонима, за које у осталом, неможе бити показан сасвим одређени образац.

Разни профили, које смо показали, имају ту добру страну, што се може, кад је потреба, прећи од слабијих на јаче профиле.

И заиста може се десити случај да, незнајући ништа о непријатељу а бојећи се да сваког тренутка неудари, опет намернисмо да положај што боље утврдимо, ал опет да имамо свагда, на случај напада, заклона, истина у почетку слаб, но који се све више да ојачава, што се непријатељ задржава са нападом.

За тај случај добро је имати профил постепени (прогресиван), који постепено од слике ! прелази на слику 2, 8 до профила слика 4.

Слика 15 показује ове 4 постепености. Последњи степен заузима млого више рада но сви предходећи, но може се приметити да се тада земља копа и из спољашњег рова.

(НАСТАВИЋЕ СЕ).

РАТНџиК КЊ. П. св, Х. 48

реми): А аун нва па ка пав Веље