Ratnik

894 ЕЊИЖЕВНОСТ

правац и цељ непријатељску и то у неколико минута. — Од тподофицира: храброст, бистар ум, крокирање и читање карата. Остало као и официр у мањој мери. — Од редога: издржљивост, смелост, памтење заповести и порука које има да пренесе, добро стрељање, поверење и оданост команданту, тачност у вршењу налога и негу и пожњу коња. — (Од кота: да је здрав, лак, неуморан, развијена корака, за обични ход 8 а брзи 17—18 километри за сат. — Одело да је лако и пространо. — Наоружање треба да је поглавито за јуриш удешено. Копље се је показало као из=лишно. — Коњаника треба У, опште да одликује врлина: да је овакад спреман да умре херојски без друштва и гледаоца сведока. — Млого је лакше бити јунак с масом него усамљен, а баш овде показује се храбри јунак, а ово је коњанику нужније него парче леба, јер га његова служба у такове прилике често ДОВОДИ. -

Одговор на питање о савременој коњици. = Продужује посматрање о наоружању и оделу коњице обучавање коњице ту плуцању с коња. Писац опориче корист тога начина борбе и вели: коњица треба да јуриши тренутно и муњевито а онда да сјашеп с пушкама непријатеља тера, кад на коњу неможе.

Организација жељезничких батаљона. Као и у другим државама тако и у Русији установљене су жељезничке трупе, које ће у случају рата правити и кварити жељезнице а и на њима службу вршити.

У прошлом рату показала се је постојећа снага недовољна, те писац предлаже преустројство садањи жељезнички батаљона, који по његовом мнењу треба да уче и саперску скужбу. По нашем мнењу, ово последње да се специјално учи није нуждно, но узгред и онолико колико је у намењеној цељи трупама нуждно.

Приметбе о саставу подвоза за комору. Писац успоређује овде до сада у руској војсци уобичајене двоколице, са колима на, 4 точка, и долази до закључка, да се двоколице могу узимати само из нужде у терену који, тешко проходим, дочим је боље имати кола на 4 точка, зато што више терета носити могу. Прве су само за Кавкав а последње свагде иначе, па и у Балкану, употребљиве.