Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 997

1.) Џознавање и употреба земљишта.

2) Дисциплина ватре.

8.) Својства стрелца и оружја.

Ова подела елемената у три групе има ту корист, што одговара иницијативи, одговорности и радњи (Функцијама) сваког чина.

1.) Познавање п употреба земљишта. — Ово питање спада у круг (дотајпе) виших официра', а евентуално (по случају) и четних командира.

У овој штудији, ми смо могли само да искажемо начела, да у кратко изложимо главна правила, која се тичу овог предмета. Али у овом оквиру, ма како да је несавршен, налази се материјал (вије!) за једно дело које би попунило, у вишим војничким штудијама, празнину коју до данас није попунило ни темељно проучавање наших правила, нити многобројни списи о ратној вештини који су изитли после рата 1870—71.

__Врло добро је рекао генерал Левал, да постоји војна наука (5сјепсе тате), а да нема војне вештине (ахтћ тај алте). |

И заиста, данашњи бој притежава стална и непроменљива правила, која треба знати и примењивати, и противу којих уображење (иматинација) или тактичне мере или радње (ргоседев (асбдацез) више или мање оштроумне неби могли преовладати. Тактичке радње потичу из природе ствари, т. ј. из потребе пуцања, које премашује све И, ма шта о томе да вели правило, радње тактичне које се имају усвојити не могу бити скоро исте, па ма какве биле Форме земљишта,

Немци имају једну науку о терену (ппе зебепсе ду Еетгајп), коју ми немамо и коју треба на сваки начин да прибавимо. То је животно питање.

1 Овде треба имати на уму, да у Транцуској и другим војскама батаљоном командују само виши официри. Пр.