Ratnik

РЕЦЕНЗИЈА.

Односно самог чланка имам следеће навести:

Теорија изложена у чланку тиче се употребе ватре на већим одстојањима. (во питање особито од источног рата амо, обделавано је у свима државама европским, и од велике је важности у савременој тактици. Надмоћност ватре у данашњим бојевима на првом је реду при решавању тактичког каковог проблема, па било се то односило на напад или одбрану. У рату аустро-пруском у год. 1866. Аустријанци су се врло непрактички служили ватром својом у свима бојевима; док напротив Прајзи су у одбрани и нападу тражили да развију надмоћност ватре на свима тачкама, те су се и с даљни одстојања служили ватром пешачком; и при одбрани скоро правилно служили су се метцима разантпим, одпочев ватру на 9300 корака; и саломив подпуно и стрелце и јуришне колона аустријске пре, него су на дејство бајонета и дошли.

Збот овог, материјални губитак код Аустријанаца у свима скоро бојевима, био је четири пута већи од губитака Прајза, а морални несравњено већи, пошто је из искуства познато, да се он сваким новим изгубљеним бојем несразмерно потенцира. Да пак све ово има уплива материјалног и моролног на решителну битку, о томе нетреба говорити.

Бенедек видећи резултат аустријске тактике до Кенигреца у свима бојевима, изгубио је сваку надежду, да ће главну битку добити, те је цару аустријском у очи дана битке телеграфирао, да мир са Прајском закључи.