Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1005

око 1400, у бојевима на Тимоку и Кревету испробаних ратника, послужише као кадар за нове добровољачке бугарске дружинеи "као претече садашње бугарске војске. ·

Доиста, кад је главни штаб дејствујуће руске војске прешао из Кишењева у Плојеште, одма се приступило Формирању шест бугарских добровољачких батаљона.

За кадар тих батољона узети су дошавши из Кладова Милорадовићеви добровољци. На сваки батаљон дошло је око 240 таких старих добровољаца.

Ових шест бугарских добров. батаљона, подељени у три бригаде по два батаљона образовали су за себе „команду бугарског ополчења“; они су дејствовали уз руску војску одма по прелазу ове прако Дунава код СОвиштова.

Доцније у течају рата у Бугарској, главнокомандујући нареди, те се поред ових шест добровољ. батаљона, Формирају још шест батаљона, који се за разлику од првих назову „ШП. бугарско ополчење“.

Ови батаљони узимали су живо учешће у рату за ослобођење своје домовине, и уз храбру руску војску дејствовали су док год се руско-турски рат није свршио.

После берлинског мира, кад је привремена руска управа, у Бугарској приступила к устројству нове кнежевине, одма се приступило и к устројству самосталне бугарске војске.

Тако наредбом царског комесара од 8. Јула 1878. год. „бугарско ополчење“ преустројено је у „Бугарску војску“. Дотадањи 12 батаљона бугарских добровољаца (ополчења) комплектују се новом рекрутацијом до !000 и називају се даље батаљонима бугарске војске и по имену округа из кога се комплектују.

Осим ових 12 батаљона прсустројени из бивши добровољачки по истој наредби новом рекрутацијом формирано је још 15 нових бугарских батаљона и тако, да је тада бугарска војска имала свега, 27 батаљона, од који су 6 после одпали на источну Румелију.

Доцније још, кад је управа Бугарске, одвојена од управе Источне Румелије, а имено у Мају месецу ове године, царски комесар прописао је ново привремено уређење бугарске војске, и по томе уређењу осталим прописима, војеним правилима и другим аутентичним изворима, ми ћемо у сладећим чланцима изложити у главном основе, постојећег бугарског војног устројства, које смо чланке ради лакше прегледности са стране озаглавили, а тачке у њима текућим бројем осначили.