Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КИЕЖВЕИНЕ 1007

7. Дозвољено је добровољно ступање у војску под условима прописаним за лица по обвези рекрутовања.

8. Позвати на војну службу дужни су у истој остати 10 година, и то: 4 године у месту, а 6 говина у резерви.

У резерву се одма преводе и сви они способни 20. годишњаци, који прелазе преко буџетом одређеног комплекта |т. Ј. који нису извукли коцку са обвезом редовног служења).

9. Књаз може по нахођењу одпуштати војнике на одпуст и преводити их у резерву и пре одслужења 4 године, но они су ипак дужни на први позив јавити се на редовну службу док им год 4 године од уписа у војску непрође.

Преко 4 године службе неможе се нико дуже задржати осим, по пресуди суда за казну.

10. Војници резерве могу се годишње највише до шест недеља на учење сазивати. У ратно време они попуњавају губитке редовне војске и Формирају нарочите тактичне јединице.

Народна војска.

(Ополчење)

11. После десетогодишње службе у стојећој војсци и њеној реверви, војници се преводе у народну војску |ополчење) у коме остају до навршења 40 године старости.

19. У народну војску уписују се у опште сви од 20 до 40 година способни за оружје Бугари, који нису уписати у редовну војску, — а такође и они који се по 5. тачки из извесни призрења изузимају од служења у стојећој војсци.

13. Народна војска може се годишње највише на две недеље ради обучавања сазивати.

У ратно време позивље се народна војска само по нуждии у границама књажества.

14. Рекрутовање у мирно време и комплектовање у ратно, врши се по територијалној системи. По томе сваки пешачки батаљон, ескадрон и батерија имају своју војну окружну или губернску територију, из које се рекрутују и комплектују, и само у случају недостатка једне територије чини се позајмица из суседне.

Мнжинерија која се односно у малом броју држи рекрутује се и комплектује из целе земље.