Ratnik

1010 НАУЧНИ И ПпОУЧНИ ДЕО

војничког сукна. Чизме до колена и шубара са теменом од чоје и двокраким металним бугарским крстом место кокарде.

Лети војници носе ланене панталоне и белу кошуљу са еполетушкама у боји, која је уједно п китла.

Крој је одела руски, с том разликом, што је јака на мундиру заврнута као на блузама код наше народне војске, и што се са страг мундир стеже са шлингом као шињел. По томе је бугарски мундир нешто средње између мундира и блузе.

Коњаници и топџшије носе још поврх мундира и појас — као наши коњички жандари, а теме на шубари посувраћено је на. десно као на калпаку.

Иначе родови оружја разликују се још и бојом чоје на погонима, рукавима и темену шубаре, која је црвена код пешадије и топџија а плава код коњаника.

Форма одела у опште изгледа солидна и за војнике комотна.

Седла су код коњице козачког образца.

Жандармерија се одева и наоружава као коњица. Одело им је из лепог бугарског народног сукна ушајак“ — са црвеним ахселбандама. На шубари место крста носе знак државног грба усправљен лаф на металном штиту.

Како је у бугарркој војсци знатан број иновераца (мусломана и јевреја то би ишло више у прилог бугарске толерантности кад би овај знак место крста усвојен био и код остале војске.

Територијалне команде, а) Војни делови — територије — кнежевине.

99. Бугарска се дели на три „војна краја“ (одела) — територије — и то: источни, западни и соФијски војни крај.

На челу сваког војног краја стоји један командант — виши официр — са својим штабом, који непосредно од војног министра зависи. ·

Штабовна места војених крајева јесу: Штумла, за источни; Берковац, за западни; и Софија за софијски војни крај.

93. Све редовне трупе пешадије и коњице у територији једног војног краја, подчињене су у свему непосредно команданту дотичног војног краја кнежевине.

Ови имају над осталим родовима оружја у својој територији дисциплинарну и гарнизонарску власт, а за време заједнички