Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1013

У старијој класи предају се војне науке из ових предмета:

Тактике, “

Фортификације,

Артилерије,

Топотрафије са

Топограф. цртањем,.

В. администрације,

В. судопроизводства,

В. хигијене и такође из руског и бугарског језика.

У обе класе питомци имају редовно војничко вежбање. На ту цељ обе класе образују у војничком погледу једну роту (чету) од 4 вода, која има свог нарочитог ротног командира и 4 водна.

Сви војни предмети у школи предају се на руском језику.

30. По устројству у школу примају се по поступном испиту младићи од 17 година а такође и војници редовне војске, који ове услове испуне. |

Број питомаца у обе класе по устројству треба да је 00 младића: ове године има их свега ИО

31. Пптомци имају све што им је за издржавање и школовање нужно. Џлату немају никакву.

39. Осим бупетског броја питомаца, министар војни има право, да према потреби прими прекобројне на рачун приватног издржавања.

33. По свршетку двогодишњег курса питомци се производе за официре и као такови преводе у војску, у којој су дужни да. одслуже два пут толико времена, колико су у војној школи провели.

Ко несврши течај школски са добрим успехом, тај се преводи у војску као подофицир и тамо после 6 месеци може бити предложен за официра, ако се практичном службом препоручи.

34. Школом управља и администрира начелник училишта, по устројству виши официр, — који стоји непосредно под налозима. вој. министра.

Садашњи контингент официра у бугарској војсци.

35. Софијско војно училиште постоји тек од 26. Новембра прошле године. Дакле из тог училишта тек ће до године да изађе прва класа официра.