Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1017

49. Време проведено на одсуству без плате нерачуна се при одрећивању пензије, а време проведено у рату пред непријатељем за овај случај удваја се. >

Права нижих чинова и редова.

50. У интересу Фамилије и домаће потребе сваки војник у течају године има право на једномесечно одсуство. Ова одсуства дају командири части у времену од !. Сентембра до 1. Маја по реду пуштајући месечно по 129, 'л од броја- војника по списку.

91. На дуже време од једног месеца, одпуштају се војници само у случају болести и времене неспособности, ради поправке здравља, а у интересу државне економије. У последњем случају само по одобрењу књажевом.

52. Ко од војника на служби онеспособи, да себе затим издржавати може, — т. ј. ко постане инвалидом. — а неби имао кога, да о њему старање води, тај добија од државе месечну помоћ од 12 до 25 динара.

53. Кад нижи чин прослужи 10 година у војсци, па зажели да и даље остане у служби, онда за сваке три године, прослу= жене преко десет година добија по У плате додатка преко редовне плате, тако да на концу 19. године службе такав нижи чин има дуплу плату.

Овај додатак к плати издаје се нижем чину као пензија, кад из дејствителне службе иступи.

24. Деца умрлих на редовној "служби војених лица, или који су на дејствителној служби више од 25 година, имају првенствено право на државна школска благодјејања.

Ш.

МАТЕРИЈАЛНЕ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ.

Новчано и предметно продовољство,

55. За подмирење материјалних потреба војне и њених установа. в. министарство располаже са годишњим буџетом преко 11 милијуна динара.