Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1019

63. Војно министарство може, ако нађе, да је у интересу државне касе, да само узме на себе спрему и набаву извесни предмета материјалног продовољства и тада у место новца, издаје командама предмете у натури.

За ову годину одређено је дневно на војника од 60—80 дин. пара у име предметног снабдевања.

Исправност оружија, — бојни и учебни комплект муниције.

64. Да се оружије обдржава увек у исправности одпушта, се од државне касе извесна сума новаца, сразмерна броју оружја. 65. Број бојног комплекта износи:

за пешачку шушку ____-_ ___"_ 00 ; коњичку > ПА 10 а _ револвере“ ~ -. _–____ ___ _ -__ - 30 метака.

У артилерији један бојни комплект муниције рачуна се једна шаржа т. ј. колико у предњаке и муниц. каре (задњаке) стане. Тај се комплект увек налази при дотичној части.

66. Утрошак муниције на годишња вежбања износи на пешака 130 бојних и 34 ћоравца, на коњаника 70 бојних и 3 ћоравца, а на револвер цо 7 бојних метака.

Снабдевање војске са коњима.

67. У годишњем војеном буџету постоји партија на ремонт коња, која износи вредност 109 од целог броја Фронтових коња. Из те се суме отварају сразмерни кредити појединим командама, и оне су дужне затим да увек имају прописни комплект исправних за службу коња.

68. За војену службу ремонтују се коњи, који нису млађи од 4 године, нити мањи испод | метра и 49 сантиметра. За артилерију издвајају се потом снажнији и угасите длаке.

69. Услови ови за ремонтовање тако су пробитачно удешени, да се војска удобно може да снабдева са коњима из своје земље, и ако ти коњи нису онако развијени као што би прописи страних инштрукција за ремонтоване захтевали. Сада на служби налазећи се коњи поклоњени су од Русије после рата.